Абонамент за бюлетин
Пътят към София
-10%

Пътят към София

ISBN: 9786192440145
Издател: ИнфоДАР
Издадена: 2020
Брой страници: 520
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 16.00x23.00
Корична цена: 15.99 лв.
Цена: 14.39 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Проза
Тази година се навършват 100 години от рождението на автора на „Пътят към София“ – писателят Стефан Дичев.

В паметта на българските читатели той ще остане най-вече с историко-приключенските си романи, в които пресъздава забележителни моменти от родната история в увлекателни сюжети, смесвайки достоверност на фактите с художествена измислица.

Във впечатляващата му творческа биография са записани романите „Завоевателят на миражите”, „Пътят към София”, „Крепости”, „Среща на Силите”, „В лабиринта” и др.

По неговата книга „Неуловимият”, пресъздаваща хитроумното надлъгване на Васил Левски с турската власт, е създаден тв сериалът „Демонът на империята” на режисьора Вили Цанков.

Стефан Дичев е либретист на две опери – „Неда” и „Тракийски идоли”. Създател е на легендарното списание „Космос”. Като директор на някогашното издателство „Народна култура”, успява да издаде забранената по онова време в Съветския съюз книга на Михаил Булгаков „Майстора и Маргарита”.

Освен талантлив писател, Стефан Дичев е и драматург, и филмов сценарист Но онова, с което най-трайно остава в паметта на българските читатели и зрители, е романът му „Пътят към София”, екранизиран през далечната 1978-а година.

Стефан Дичев посвещава най-известната си книга на 100-годишнината от Освобождението. Романът разкрива пред читателя завладяваща картина на живота в родината ни в навечерието на Освобождението от турско робство - обсадата на Плевен и преминаването на руските войски през Балкана. Сблъсъкът между възгледите и стремежите на Будинови и Задгорски се превръща в художествен фон за избуяването на една невъзможна любов, която дръзва да преодолее всички прегради по пътя си, за да възтържествува ведно с Освобождението на София.

Действията на турската власт, ролята на английските съветници на отоманската империя, усилията на френския и италианския консули да помогнат на българите и да спасят града от запалване и разграбване – всички тези събития са представени в една завладяваща смес от исторически факти и художествена измислица, която ни кара да прочетем книгата на един дъх.

Книги, подобни на "Пътят към София"

Ескадронът

Ескадронът

Стефан Дичев

17.95 лв.
Плодовете зреят нощем

Плодовете зреят нощем

Неда Антонова

17.95 лв.
Нечестивците се жалват пред Конституционния
-10%

Нечестивците се жалват пред Конституционния

Веселин Панайотов

27.00 лв.
Днес не ми се излиза
-10%

Днес не ми се излиза

Неда Узунколева

16.20 лв.
Не е лесно да си демон

Не е лесно да си демон

Божидар Бакалов

24.90 лв.

Други книги от Стефан Дичев

Коментари за "Пътят към София"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах