Абонамент за бюлетин
Пътешествие из страни на орли и замъци

Пътешествие из страни на орли и замъци

ISBN: 9789542610977
Издател: Хермес
Издадена: 2012
Брой страници: 184
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 7.95 лв.
Цена: 7.95 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
 Двама пътешественици по душа и една обща история,
разказана на два гласа.
 Едно археологическо пътешествие из Западните Балкани,
което ухае вкусно.
 Исторически и природни забележителности,
които оживяват пред очите ни.
 Една книга, чиято цел е да ни покаже най-интересното от историята, културата и кулинарните традиции на Гърция, Албания, Черна гора, Косово и Далмация , но и да ни провокира да отидем, да се повеселим и да изядем целия този шарен свят... с очи и устни.


Едно археологическо пътешествие,
което ухае вкусно

В „Пътешествие из страни на орли и замъци“ проф. Овчаров и Ути Бъчваров разказват за своето вълнуващо пътуване из страните на Западните Балкани. Както проф. Овчаров споделя: „Българите тепърва откриват прекрасното Адриатическо крайбрежие и суровите прелести на планините в тези краища. И почти нищо не знаят за уникалните културни паметници, скрити в техните дебри“. Търсейки формулата за успеха на книгата – предвид факта, че има двама автори, – те се спират на една нестандартна форма. В духа на пътеписа проф. Овчаров разказва за пътешествието и запознава читателя с любопитни исторически факти, а Ути активно се включва със своите наблюдения, коментари и предложения за приготвяне на местните кулинарни изкушения. Допълнителен привкус добавят снимките от личните архиви на авторите.



Щурото пътуване започва през горещото лято на 2011 г. от разкопките на един от най-големите манастири на Второто българско царство – „Св. Равноапостоли Петър и Павел“ във Великo Търново. Двамата избират нестандартен маршрут през Перперикон, Златоград и Гърция, за да включат и прекрасната Черна гора с уникалното й Адриатическо крайбрежие и да стигнат до Албания. Двамата обикалят по 3-4 обекта дневно и за една седмица изминават близо 3000 км. Накрая се връщат в България през размирното Косово и Македония.

През януари проф. Овчаров пристига в напълно запазения средновековен град Дубровник – световна историческа забележителност, която се намира на брега на хърватската област Далмация. След като опознава Стария град, той посещава и Сплит, втория по големина град в Хърватия.
Според Ути ключът към опознаването на нови места е в споделянето на преживяването с правилните хора. Интересните обекти, улици и магазини съдържат безброй дребни детайли, които носят духа им и чакат да бъдат разкрити. Без тях всичко може да е безинтересно и скучно. А проф. Овчаров се оказва най-подходящият спътник, известен със способността си да превръща археологията в забавна, достъпна наука.
Разказани умело, цветно, с неподправено чувство за хумор, пътешествията на Ути и проф. Овчаров ни подтикват да пътуваме, да имаме мечти и да ги сбъдваме. Защото, откъсвайки се от домашния комфорт, човек открива непознати места и култури, които го обогатяват и карат да се чувства жив.

Книги, подобни на "Пътешествие из страни на орли и замъци"

Допълнителни материали Други книги от Николай Овчаров

Коментари за "Пътешествие из страни на орли и замъци"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах