Абонамент за бюлетин
Пространство, време, творчество
-5%

Пространство, време, творчество

ISBN: 9789543218981
Издател: Изток-Запад
Издадена: 2013
Брой страници: 272
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 14.00 лв.
Цена: 13.30 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Религия и митология, Теология, Философия, психология, етика, Философски направления
Отец Павел Флоренски е сред най-големите и колоритни руски мислители, личност с разностранни интереси и дълбоки познания в областта на богословието, философията, математиката, музиката, филологията, електротехниката, изкуствознанието и др.

Завършва Физико-математическия факултет на Московския университет „Ломоносов“ и Московската духовна академия, където по-късно чете лекции по история на философията. През 1911 г. приема свещенически сан.

След болшевишката революция заема ръководна длъжност в „Главэлектро“, където се занимава с изследване на електрическите полета и диелектриците. През 1921 г. е избран за професор във ВХУТЕМАС, където чете лекционния курс „Анализ на пространството в художествените произведения“. През 1933 г. е арестуван и осъден на 10 години затвор. Разстрелян в Соловецкия лагер на 8 декември 1937 г. Посмъртно е реабилитиран през 1958 г.

Основна тема на „Пространство, време, творчество“ са пространството и времето като символична форма на мисълта, художественото творчество и културата. Други основни трудове на Флоренски са „При водоразделите на мисълта“, „Обратната перспектива“ и „Иконостасът“.

Името и трудовете на отец Павел Флоренски... заемат в нашата култура място, отговарящо на мащаба на творческата му личност. Много от неговите инициативи и постижения вече се приемат като очевидни постулати в областта на културата, от само себе си отнесени към нашите днешни творчески и духовни проблеми. Но не трябва да се забравя: смисълът на създаденото от един велик ум се разкрива само в голям исторически период. Самият отец Павел недвусмислено определя историческата перспектива на творчеството си: „Това е нещо, което се свежда към една и съща цел, която дава смисъл на съществуването – което е трудно... Знам, че това не е възможно в дадено време, в дадена страна, не само в близко бъдеще, но и за столетия.“

Олег Генисаретски

Книги, подобни на "Пространство, време, творчество"

Теология на висшето благо
-5%

Теология на висшето благо

Пиер Абелар

13.30 лв.
Разпознавания. По пътищата на душата
-10%

Разпознавания. По пътищата на душата

Владимир Градев

18.00 лв.
Святото във философия на религията. Рудолф Ото
-5%

Святото във философия на религията. Рудолф Ото

14.25 лв.
Четирите жени на Бог
-5%

Четирите жени на Бог

Ги Бештел

18.05 лв.
Излияния
-10%

Излияния

Владимир Градев

10.80 лв.

Допълнителни материали Други книги от Павел Флоренски

Коментари за "Пространство, време, творчество"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах