Абонамент за бюлетин
Пророчески портрети
-5%

Пророчески портрети

ISBN: 9786190100379
Издател: Изток-Запад
Издадена: 2017
Брой страници: 264
Корица: Твърда
Език: Български
Корична цена: 19.00 лв.
Цена: 18.05 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
Проф. дфн Весела Кацарова е дългогодишен преподавател по английска литература в катедра „Англицистика и американистика“, СУ „Св. Кл. Охридски“. Публикувала е редица научни трудове като „От неовикторианство към постмодернизъм: Ангъс Уилсън“, „Женската традиция в английската литература: Джордж Елиът, Вирджиния Улф, Дорис Лесинг“ и др., както и съпоставителното изследване „Моята родина е целият свят: жените в българската и англо-американската литература“ (на български и английски език). Съавтор е и на редица учебници по английска граматика и литература. Преподавала е английска литература по програма „Фулбрайт“ в американския Северозападен университет, а по-късно по разменна програма и в Университета в Олбъни, САЩ. Била е председател на Българското дружество за британски изследвания. Превела е значими творби като „Домби и син“ на Дикенс, „Мидълмарч“ и „Адам Бийд“ на Джордж Елиът, „Уесекски истории“ на Томас Харди и др. За превода си на „Златната тетрадка“ от Нобеловия лауреат Дорис Лесинг получава годишната награда на СПБ. Издала е и книгата „Американски импресии. Скици с молив“ със свои разкази и стихове.

----------------------
Американският писател Натаниъл Хоторн (1804–1864), по подобие на своя съвременник Едгар Алан По, е силно повлиян от готическата литературна традиция. Като осъжда пуританското морализаторство, лицемерието и користолюбието на окръжаващото го общество, на които противопоставя нравствената чистота на своите герои, Хоторн често търси убежище в света на мистиката и фантастиката. Той въвежда морализаторски тенденции в американската проза – дидактичните и често алегоричните му произведения, в които се борят доброто и злото, представят романтична картина на нравите и морала в Америка. Хоторн е написал над сто разказа и романите „Фаншо“ (1828), „Алената буква“ (1850), „Къщата със седемте фронтона“ (1851), „Мраморният фавън“ (1860).

Публикуваните разкази представят характерните за автора черти – използване на романтична фантастика, преплитане на измислица и действителност, както и вмъкване на фолклорни мотиви.

Книги, подобни на "Пророчески портрети"

Нощен ферибот за Танжер

Нощен ферибот за Танжер

Кевин Бари

22.80 лв.
Буря над Тъкачната вила

Буря над Тъкачната вила

Ане Якобс

24.50 лв.
Поща за госпожа Бромли

Поща за госпожа Бромли

Стефан Брайс

26.80 лв.
Гърди и яйца

Гърди и яйца

Миеко Каваками

25.00 лв.
Сянката на лисицата

Сянката на лисицата

Джули Кагава

24.99 лв.

Други книги от Натаниъл Хоторн

Коментари за "Пророчески портрети"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах