Абонамент за бюлетин
Промяната и участта на литературата
-5%

Промяната и участта на литературата

ISBN: 9789540729183
Издадена: 2009
Брой страници: 204
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x20.00
Корична цена: 10.00 лв.
Цена: 9.50 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Българска литература, Езикознание и литературознание, Публицистика, Литературна критика
Критика, спомени, публицистика

Тази книга беше диктувана от времето. По нея лесно могат да се разчитат нервните импулси на нашия преход. Всеки вик е предизвикан от нещо, което ставаше в българския духовен живот, в съдбата на родната литература.
Опитах се да погледна към посоките, по които тръгнаха водещите литературни жанрове през това преходно време и да разбера до колко и как се отрази върху техния път и развитие промяната. Много горест и тъга има в тези мои размисли. Навярно не винаги съм бил прав, не винаги съм стигнал до дълбочината на явленията, но тревогата ми е била искрена. За жалост редица предусещания, изказани преди години, се потвърдиха от развитието на литературния живот.
Значително място заемат размислите ми върху прочетени и препрочетени книги на наши писатели. Често една книга е станала подтик да размишлявам върху пътя и развитието на писателя. Или пък книгата е послужила като ключ към същностни проблеми и явления от нашия живот.
Продължавам да се тревожа, че толкова бързо и безсъвестно забравяме достойни и талантливи българи, които са изграждали и утвърждавали нашето българско национално съзнание. Нямаме никакво право на такава забрава. Ние сме малък народ и не можем да си пробиваме път към бъдещето, ако сме късопаметни и мислим, че светът започва с нас. България е преуспяла през вековете, защото е тачила и пазила като зениците си сътвореното от нейните чеда.
Болезнената нервна тръпка на миналите години най-ясно личи в публицистичните късове. Те са неглъхнещи гласове, викове в защита на съкровени духовни богатства, които неразумни политици или направо бездарни люде тъпчеха и плюеха през миналите години. Дано най-сетне е дошъл краят на такова самоунищожение.
Всъщност такива са и основните посоки в творческите тревоги и дирения на автора. Когато възлизаш на по-висок жизнен връх и имаш зад гърба си значително писателско дело, такова оглеждане носи не само личен знак, а навярно и нещо повече.

Книги, подобни на "Промяната и участта на литературата"

Окованата съвест: Басни, критика, публицистика - 1945-1949
-10%

Окованата съвест: Басни, критика, публицистика - 1945-1949

Петър Горянски

16.20 лв.
Индигото на Гьоте

Индигото на Гьоте

Александър Кьосев

13.00 лв.
С ръка върху сърцето: Федя Филкова
-10%

С ръка върху сърцето: Федя Филкова

13.50 лв.
Тракийският конник
-10%

Тракийският конник

Иван Гранитски, Иван Маразов

18.00 лв.
Съчинения в десет тома, том 10: Дните, в които живеем
-10%

Съчинения в десет тома, том 10: Дните, в които живеем

Иван Вазов

27.00 лв.

Други книги от Георги Пенчев

Коментари за "Промяната и участта на литературата"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах