Абонамент за бюлетин
Променящата се природа на работата
-10%

Променящата се природа на работата

ISBN: 9786190203643
Издател: Колибри
Издадена: 2019
Брой страници: 192
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 16.50x23.50
Корична цена: 20.00 лв.
Цена: 18.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Социология и политология
Доклад за световното развитие 2019

Технологиите подобряват начина ни на живот и свиват границите на бедността до все по-малка част от световното население, като същевременно заменят човешкия труд и създават нови възможности за нови групи хора. Докладът на Световната банка „Променящата се природа на работата“ дава отговори на редица въпроси – как технологиите променят природата на работата днес, кои професии са най-силно заплашени от роботизация, кои умения правят притежателите си конкурентоспособни на пазара на труда, какво могат да направят правителствата, за да повишат човешкия капитал в страните си, как да се финансират тези политики в зависимост от дохода на страната и как да се усили социалната защита за най-уязвимите в обществата и в света.

Силният човешки капитал и ученето през целия живот са ключът към бързото и адекватно адаптиране към промените. Високоразвитите когнитивни умения като решаване на сложни проблеми, рационално мислене, самостоятелност и ефикасност заедно със социално-поведенчески умения като способност за работа в екип са най-ценните качества и умения в дигиталната ера.

Технологиите винаги са били в основата на икономическия растеж и развитие. Те подобряват начина ни на живот и свиват границите на бедността до все по-малка част от световното население. Технологиите едновременно заменят човешкия труд и създават нови възможности за нови групи хора. Как те променят природата на работата днес? Кои професии са най-силно заплашени от роботизация? Кои умения правят притежателите си конкурентноспособни на пазара на труда? Какво могат да направят правителствата, за да повишат човешкия капитал в страните си? Как да се финансират тези политики в зависимост от дохода на страната и как да се усили социалната защита за най-уязвимите в обществата и в света?

Докладът на Световната банка „Променящата се природа на работата“ дава отговори на тези въпроси и представя за първи път новия индекс на човешкия капитал – връзката между инвестициите в здраве и знание и бъдещата продуктивност на работниците. Именно силният човешки капитал и ученето през целия живот са ключът към бързото и адекватно адаптиране към промените. Високо развитите когнитивни умения - решаване на сложни проблеми, рационално мислене, самостоятелност и ефикасност заедно със социално-поведенчески умения като способност за работа в екип, са най-ценните качества и умения в дигиталната ера.

Ако родителите ни вярваха, че „музикант къща не храни“ (поради липса на постоянна работа и регулярна заплата) днес музикантския начин на работа чрез технологиите е превърнат в норма за милиони професионалисти и дава име на т.н. „гиг икономика“- програмисти, дизайнери, шофьори на таксита, интернет учители, администратори и обслужващи клиенти, които работят на краткосрочна заетост често в международни екипи чрез фирмите дигитални платформи. Новите форми на бизнес обаче продължават да се сблъскват със стари институционални проблеми. Неформалната заетост остава основен риск за работниците по света като ги лишава не само от социална защита, но и от възможности да укрепват и развиват своя човешки капитал. А нивото му е определящо за интегрирането на бъдещи технологии в икономиката. Виртуалната природа на продуктите лишава правителствата от данъчни проходи, които биха могли да се инвестират в образование и здравеопазване. Рисковете от лошо здраве и лошо образование и пренебрегването на развитието в ранна детска възраст са огромни. Обратно, ако децата имат солидни основи да развият когнитивни и социо-поведенчески умения, те ще бъдат по-устойчиви на несигурност като възрастни. Докладът разглежда предизвикателствата и възможностите на всяка стъпка от натрупването на човешки капитал и за всяка група държави според тяхното ниво на доход. И докато необходимите условия за успех са универсални в лицето на човешкия капитал, проблемите и вариантите за политическо действие са различни. Това изследване информира за бързо случващи се промени и предлага решения с дългосрочен хоризонт. Затова то е ценен инструмент не само за полисимейкъри, но и за всички, които участват на пазара на труда.

Книги, подобни на "Променящата се природа на работата"

Година на повече войни и промени. Международната политика и българската дипломация
-5%

Година на повече войни и промени. Международната политика и българската дипломация

Колектив

14.25 лв.
Войната и дипломацията
-5%

Войната и дипломацията

Колектив

18.05 лв.
EU-EAST ASIA: Strategic Partnership, Trade and Economic Cooperation
-5%

EU-EAST ASIA: Strategic Partnership, Trade and Economic Cooperation

Колектив

28.50 лв.
Преподреждането на обществото: Страници от социалната история на комунизма в България
-10%

Преподреждането на обществото: Страници от социалната история на комунизма в България

Колектив

22.41 лв.
Накъде отива Европа
-5%

Накъде отива Европа

Колектив

14.25 лв.

Други книги от Колектив

Коментари за "Променящата се природа на работата"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах