Абонамент за бюлетин
Продавачът на сладолед
-10%

Продавачът на сладолед

ISBN: 9786191610624
Издател: Персей
Издадена: 2015
Брой страници: 256
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 10.00 лв.
Цена: 9.00 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
Награда за литература на "Европейския съюз"

Чехословакия, 40-те години на ХХ век. Дирейки спасение, на Естер ѝ се налага да тръгне с непознатия Томаш като негова съпруга, в търсене на безопасно място в провинцията. Тяхната история снима режисьор, който решава да имитира реалния живот, създавайки филм без сценарий, в който актьорите научават историята и своите роли в движение, по време на снимането. Но тези персонажи започват свой собствен живот. В забутано селище, където всички пътища са отрязани, Томаш и Естер Воржда заживяват заедно с помощта на вдовицата г-жа Немцова.

В края на 60-те години на ХХ век Ян, синът на Естер, е студент в Прага. Потресен от самозапалването на съименника си Ян Палах, той бяга в Швеция. Там среща предизвикателната Шещин и се оженва за нея.

След още 20 години дъщеря им Гунила отива в родния град на баща си в Чехия, за да открие себе си... Съдбата на измислените герои става по-истинска от самия живот. Нишките на историческите и личните събития се преплитат, потапяйки читателя в действителност, където фикцията се явява главният герой, а развръзката е забулена някъде в ненаписания сценарий. Романът е отличен с "Наградата за литература" на "Европейския съюз". Българският превод е включен в поредица на ИК "Персей", подкрепена от програма "Творческа Европа" на ЕС.

Катри Липсон (р. 1965) е по образование лекар, но винаги е обичала да пише: приказки, разкази, стихотворения, пиеси, романи. Нейният дебютен роман "Космонавт" е номиниран за наградата "Финландия" (2008) и печели "Наградата за дебют" на "Хелсингин Саномат". Нейният втори роман, "Продавачът на сладолед", е удостоен с "Наградата за литература" на "Европейския съюз" (2013), присъждана на най-талантливите изгряващи автори в Европа.

Книги, подобни на "Продавачът на сладолед"

Неразделните

Неразделните

Симон дьо Бовоар

20.00 лв.
И заживели вечно нещастни

И заживели вечно нещастни

Стефани Гарбър

25.00 лв.
Неразделните

Неразделните

Ървин Д. Ялом

26.00 лв.
Любов, или нещо такова

Любов, или нещо такова

Тересе Тунген

22.00 лв.
Един миг

Един миг

Беки Хънтър

20.90 лв.

Други книги от Катри Липсон

Коментари за "Продавачът на сладолед"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах