Абонамент за бюлетин
Преоткриване на Османската империя
-10%

Преоткриване на Османската империя

ISBN: 9789544914189
Издател: Жанет 45
Издадена: 2008
Брой страници: 208
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x20.00
Корична цена: 8.00 лв.
Цена: 7.20 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Научна литература, История
"Преоткриване на Османската империя" по същество е сборник с беседи върху историята на тази империя, изнесени от Илбер Ортайлъ в различни средства за масова комуникация. Във встъпителните думи към изданието авторът добавя, че би желал текстовете му да се възприемат не като изчерпателни научни студии, а по-скоро като коментар на някои малко известни и незасегнати до този момент в учебните програми моменти от развитието на Османската империя, с нейните специфични институции и характеристики.

Книгата е написана на разговорен език, която я прави достъпна за широк кръг читатели, които желаят да разширят познанията си за последната "римска" империя, за стила и работата на институциите в нея, за някои едностранчиво представяни аспекти от османската история като кръвния данък и съдбата на заварените исторически паметници, за живота на пашите и падишасите, за османския официален протокол, за някои малко познати страни от функционирането на тази многонационална държава, за османската кухня и т.н.

Проф. д-р Илбер Ортайлъ е един от най-известните съвременни турски историци. Роден е през 1947 г. в бежански лагер в Брегенц, Австрия, в семейството на изселени кримски татари. От двегодишната си възраст живее в Турция.
Завършва Анкарския университет с две специалности – политически науки и история (1968), както и магистратура при професор Халил Иналджък в университета в Чикаго, САЩ. През 1979 г. става доцент по политически науки с монография за немското влияние в Османската империя, а през 1980 г. е гостуващ професор в университетите във Виена, Берлин, Париж, Принстън, Москва, Рим, Мюнхен, Страсбург, Янина, София, Кил, Кеймбридж, Оксфорд и Тунис. Публикува статии върху историята на Османската империя и Русия през ХVІ–ХІХ век.

Книги, подобни на "Преоткриване на Османската империя"

Пътят на човечеството
-10%

Пътят на човечеството

Одед Галор

20.70 лв.
За буквите

За буквите

Николай Иванов Колев

25.00 лв.
Древни технологии
-10%

Древни технологии

Франк Джоузеф

17.99 лв.
Орфей и азбуката
-10%

Орфей и азбуката

Никола Гигов

9.00 лв.
Забранената вселена
-10%

Забранената вселена

Лин Пикнет, Клайв Принс

17.99 лв.

Други книги от Илбер Ортайлъ

Коментари за "Преоткриване на Османската империя"
Българин - 29/01/2010
Издаването на подобен пасквил с научни претенции ва български език е обидно за Свободна България и гавра с паметта на над 3 млн българи -жертва на османското 5-вековно робство.Същата е обидата за почти целия Балкански полуостпов! Трябва наистина да си голям тапир и тапигьоз за да напишеш такова жалко съчинение,не се съмнявам добре заплатено от днешната турска държава!,но това от един кримски татарин не ме учудва.Историята не може да се преиначи със задна дата и от нея е известно,че кримските татари са били винаги верни слуги и съюзници на османците срещу християните.

Петко войвода - 27/05/2009
Би било интересно да разберем "истината" за едностранчиво изчезналите български книжовни паметници от средновековието.

Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах