Абонамент за бюлетин
Преди да замлъкна

Преди да замлъкна

ISBN: 9786197086058
Издател: Синева
Издадена: 2014
Брой страници: 224
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x21.00
Корична цена: 9.90 лв.
Цена: 9.90 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Българска литература, Проза, История, История на България, Биографична литература
"Преди да замлъкна" е първата книга на Илко Минев и е посветена на предците му, които през 1943 г. се спасяват от Холокоста и бягат от България в далечна Бразилия, благодарение на никому неизвестния у нас Алберт Гьоринг, брат на фашисткия палач Херман Гьоринг

.Книгата пресъздава непозната история, разкриваща частичка от епопеята за спасяването на 50-те хиляди български евреи от газовите камери по време на нацисткото владичество в Европа. Лико Хазан, героят на този роман, докато е затворник в лагер за принудителен труд в България през Втората световна война не би могъл дори да си представи, че един ден ще има много по-добър живот в далечната и мистериозна Амазония. Разделен от брат си, младият затворник Лико има късмета да се се сдобие с могъщи покровители, които му помагат да избяга в неутрална Турция. На път за там среща друга бежанка – Берта, любовта на живота му. По силата на съдбата и чистата случайност двамата започват своя нов живот във влажна и знойна Амазония, докато братът на Лико остава в България, която вече е сателит на Съветския съюз.

Лико разказва историята си с естествения език на човек, борил се, страдал, печелил и губил безчет битки в безпощадната борба за оцеляване, като напълно осъзнава важността и значението на документално звучащия си разказ.

„Преди да замлъкна” не е типичен исторически роман, макар че пресъздава по прелестен начин обстановки и епохи от близкото минало. Повествованието изнася любопитни детайли за геополитическото завземане на Амазония от португалци, англичани, евреи, араби и най-вече хора от бразилския Североизток. Те бързо се приобщават към индианците и така се образува очарователната амазонска мешавица. Илко Минев е описал не само значими факти и събития, но и преживявания, чувства и любовни истории, които изненадват читателя с писателското си майсторство, простотата и човечността, които струят от всеки ред.

Книги, подобни на "Преди да замлъкна"

В сянката на изгубения свят

В сянката на изгубения свят

Илко Минев

15.00 лв.
Дълг и чест. Братя Миладинови
-10%

Дълг и чест. Братя Миладинови

Стоян Райчевски

22.50 лв.
Един Завет на Георги Шагунов

Един Завет на Георги Шагунов

Румяна Емануилиду

20.00 лв.
Братята генерали разказват: Спомени на Владимир и Георги Вазови

Братята генерали разказват: Спомени на Владимир и Георги Вазови

Владимир Вазов, Георги Вазов

20.00 лв.
Дълг и чест. Нешо Бончев

Дълг и чест. Нешо Бончев

Боян Ангелов

25.00 лв.

Други книги от Илко Минев

Коментари за "Преди да замлъкна"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах