Абонамент за бюлетин
Практическа граматика по български език - нови правила
-5%

Практическа граматика по български език - нови правила

ISBN: 9789549455960
Издател: Коала прес
Издадена: 2013
Брой страници: 160
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 16.50x23.00
Корична цена: 12.00 лв.
Цена: 11.40 лв.
Книгата на Ваня Чернева е помагало по българска граматика, осъвременено в духа на "Официален правописен речник на българския език" (2012). В него са съчетани теоретичните знания с възможността да се проверят практическите умения. Написана в достъпна форма, настоящата книга може да бъде изключително полезна както за учителите, така и за учениците от 5. до 11. клас, учениците от 12. клас, които се подготвят за матура и за кандидатстудентски изпити по български език и литература. Ясният и точен език и добрият стил, множеството таблици, представящи обобщено знанията, правят практическата граматика на Ваня Чернева подходяща и за всички, които се интересуват от съвременното състояние на българския език.

"Практическа граматика" започва с теоретичен материал за частите на речта и частите на изречението. По-нататък тези сведения са разширени в чисто практическа насока за обяснение на определени правописни и пунктуационни правила.

В последващото изложение са разгледани правописните и граматичните особености на частите на речта, придружени с много подходящи примери и тестови задачи. Умело и достъпно са въведени знанията за съществителното име, прилагателното име, глагола, местоимението и числителното име, наречието, предлога, частицата и междуметието. Всяка част е последвана от контролен тест с умело подбрани въпроси и задачи.

Особено полезни са таблиците за слятото, полуслятото и разделното писане, в които системно и последователно чрез теоретични обяснения и множество примери са изложени правилата и изключенията. Подобно отлично впечатление прави и представянето на главните и малките букви, на правописните правила с фонетичен и граматичен характер.

Пунктуационните правила са систематизирани в табличен вид ясно и достъпно, а примерите са категорични. Това е изключително полезно, защото подобно разгърнато описание липсва в "Официален правописен речник на българския език". Същевременно на теоретичната основа на новия речник са разгледани последователно пунктуационните знаци в простото и в сложното изречение, както и правилата за оформянето на текстове с цитат и пряка и полупряка реч. Всеки дял отново е съпроводен с контролен тест. Практическата граматика завършва с шест тренировъчни теста, даващи възможност за проверка и самооценка на придобитите знания и умения.

"Практическа граматика" на Ваня Чернева е отличен пример за интересно и достъпно представяне на сложните въпроси на българската граматика, както и за умело съчетаване на теорията с практиката. Примерите от двата речника правят книгата много полезна за всички, защото, съпоставяйки стария и новия речник, авторката извежда сега действащата норма. Така всеки може да се ориентира в новостите, въведени с "Официален правописен речник на българския език", и да си обясни съвременните езикови процеси.

Настоящото издание е съвместимо с учебната програма за 2013/2014 г.

Книги, подобни на "Практическа граматика по български език - нови правила"

11 теста по БЕЛ за 7. клас – част 1 (2018/19)
-5%

11 теста по БЕЛ за 7. клас – част 1 (2018/19)

Ваня Чернева

7.98 лв.
11 теста по БЕЛ за 7. клас – част 2 (2018/19)
-5%

11 теста по БЕЛ за 7. клас – част 2 (2018/19)

Ваня Чернева

7.98 лв.
Български език за 7. клас. Tеория и тестове по новата учебна програма
-5%

Български език за 7. клас. Tеория и тестове по новата учебна програма

Ваня Чернева

9.50 лв.
Външно оценяване и кандидатстване след 7. клас

Външно оценяване и кандидатстване след 7. клас

Ваня Чернева

6.00 лв.
Тестове по български език и литература за външно оценяване за 7. клас

Тестове по български език и литература за външно оценяване за 7. клас

Ваня Чернева

6.00 лв.

Други книги от Ваня Чернева

Коментари за "Практическа граматика по български език - нови правила"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах