Абонамент за бюлетин
Празното семейство

Празното семейство

ISBN: 9786197153262
Издател: ICU
Издадена: 2017
Брой страници: 312
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 12.00x19.00
Корична цена: 15.00 лв.
Цена: 15.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
Фин разказвач, Тойбин е особено прецизен в кратките форми. Разказите му са нерядко минорни и носталгични, но силно въздействащи дори с паузите между думите, с мълчанията, побрали в себе си цели светове. „Празното семейство“ събира точно такива истории – изтъкани от болка по безвъзвратно изгубеното. Героите в тях са самотници, отлагали възможността за щастие твърде дълго. Те често се чувстват опустошени от любов, предателства, излъгани очаквания или непримирими разминавания. Поемат с надежда по обратния път към дома – не непременно физически, понякога само в мечтите си – но в края на пътя разбират, че домът не е там, където са си го представяли. И ги обгръща пустота „с цвят на сянка“. В едноименния разказ ирландец, живеещ от години в Сан Франциско, всяка събота пътува до конкретно място на калифорнийския бряг, защото пейзажът му напомня за родния Енискорти и докато стои там, съзерцавайки морето, може да усети „болката по дома“.

„Празното семейство“ е книга за самотата, копнежа и скръбта, но споделени сдържано, с мярка, която не позволява на меланхолията да премине в сантименталност или самосъжаление. „Тойбин си служи с езика привидно семпло – което не означава повърхностно, напротив – но всъщност е удивително проникновен, описва сложни и противоречиви състояния на ума с кристална яснота“, пише журналистът от „Гардиън“ Томас Джоунс.

--------------------

Колъм Тойбин е роден на 30 май 1955 г. в Енискорти, Ирландия. Романист, автор на разкази и есета, журналист, драматург, литературен критик, поет. Университетски преподавател. На български е познат с романите „Маестрото“, „Разказът на нощта“ и „Светлина в черната вода“, а през 2016 г. излезе и „Бруклин“ (превод: Бистра Андреева) – деликатна, красиво разказана история за напускането на дома и търсенето на пътя.

Книги, подобни на "Празното семейство"

Вълшебника

Вълшебника

Колъм Тойбин

35.00 лв.
Вълшебника - твърда корица

Вълшебника - твърда корица

Колъм Тойбин

36.80 лв.
Нора Уебстър

Нора Уебстър

Колъм Тойбин

15.90 лв.
Бал във Версай

Бал във Версай

Даниел Стийл

19.99 лв.
Сингулярност

Сингулярност

Балсам Карам

18.00 лв.

Други книги от Колъм Тойбин

Коментари за "Празното семейство"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах