Абонамент за бюлетин
По някои въпроси на обстоятелствата, изключващи обществената опасност в НК
-10%

По някои въпроси на обстоятелствата, изключващи обществената опасност в НК

ISBN: 9789542836667
Издател: Сиела
Издадена: 2021
Брой страници: 248
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.50x21.00
Корична цена: 16.00 лв.
Цена: 14.40 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Икономика и право, Юридическа литература, Право
Целта на тази книга не е да представи нов модел, по който да бъдат структурирани обстоятелствата, изключващи обществената опасност в Наказателния кодекс, нито да обоснове нови и несъществуващи към този момент основания за изключването ѝ, а само да открои отделни правни проблеми и да предложи възможни решения.

Интересът ми към обстоятелствата, изключващи обществената опасност е естествено продължение на работата ми за обществената опасност, която беше издадена преди ня­колко години. Забележителни са трудовете на проф. Момяна Гунева, на проф. Антон Гиргинов и на доц. Живко Велчев, но ми се струва, че периодично е нужно да се прави преглед на изказаните научни становища и на съдебната практика, да се търсят нови идеи.

През годините съм изследвал от­делни аспекти на тази проблематика. Изводите ми са били публикувани в отделни статии, които в различна степен въз­произвеждам и тук, просто защото продължавам да поддър­жам направените в тях изводи.

Онова, което ще се постарая да докажа в тази книга е, че в правната уредба на повечето, ако не и на всички обстоятелства, изключващи обществената опасност, има нужда от промени. Повечето от тях, дори и класическите институти, са уредени в различна степен неясно и това или позволява различни тълку­вания, или поражда проблеми при тяхното прилагане.

Впрочем, искам да подчертая, че въпросните обстоятел­ства имат изключително важно правно значение. Част от тях позволяват да се изключи наказателна отговорност дори за по­сегателства върху човешкия живот. Именно това изисква тези институти да бъдат внимателно анализирани и да се предло­жат начини за тяхното приближаване до адресатите им – в по­вечето случаи – обикновените граждани, за да бъдат те раз­брани и законосъобразно прилагани.

---------------------
Борис Велчев завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1986 г. Завършва редовна аспирантура по международно наказателно право в Института по науките за държавата и правото при БАН (1988). Защитава професура (2012) на тема „Проблеми на наказателната политика в Република България“. Доктор на юридическите науки – „Престъпления срещу Републиката“. Преподава наказателно право и международно наказателно право в СУ „Св. Климент Охридски“ и във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Съветник в Министерския съвет (1988–1990). Член на Консултативния съвет по законодателството при ХХХІХ (2001–2005) и ХL (2005–2006) НС. Председател на Правния съвет на Президента на Република България (2003–2006). Главен прокурор на Република България (2006–2012). Член на Конституционния съд (от 2012).

Книги, подобни на "По някои въпроси на обстоятелствата, изключващи обществената опасност в НК"

Престъпление по служба
-10%

Престъпление по служба

Борис Велчев

9.00 лв.
Обществената опасност и българското наказателно право
-10%

Обществената опасност и българското наказателно право

Борис Велчев

15.30 лв.
Робството в българското наказателно право
-10%

Робството в българското наказателно право

Борис Велчев

12.60 лв.
Международно наказателно право
-10%

Международно наказателно право

Борис Велчев

18.90 лв.
Престъпления от частен характер
-10%

Престъпления от частен характер

Борис Велчев

15.30 лв.

Допълнителни материали Други книги от Борис Велчев

Коментари за "По някои въпроси на обстоятелствата, изключващи обществената опасност в НК"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах