Абонамент за бюлетин
Почакай, слънце
-10%

Почакай, слънце

ISBN: 9789540914527
Издадена: 2020
Брой страници: 136
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 20.00x28.00
Корична цена: 19.00 лв.
Цена: 17.10 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Поезия
Първата книга на Дора Габе „Теменуги" се появява през 1908 година. Но няколко години преди това списанията „Мисъл", „Демократически преглед" и „Ново общество" поместват нейни стихотворни цикли, които са приети радушно от тогавашните законодатели [на естетическия вкус около кръга „Мисъл". Най-благосклонна е оценката на Пейо Яворов, който в редица свои писма до Дора Габе й дава ценни съвети и предлага редакторски поправки, стигащи почти до съавторство.

В писмо от 30 юни 1905 година разсъждавайки върху няколко нови стихотворения на Дора Габе, Яворов отбелязва: „Вие се стараете да постигнете съответствие между съдържанието и формата. Това особено личи в стихотворението] „Пред мен си днеска пак". Всяко чувство,, ако не и всяка мисъл, е преди всичко една мелодия.

Стихотворението най-често се поражда в душата на поета като една песен без думи. И тогава неговата задача е - колко странно! - да търси конкретен факт за поетическа експлоатация - да търси сюжет, в който би могъл да облече настроението си. Но ако музикалността в поезията се постига чрез разпоредбата на речта - и щом музиката предшествува всичко друго - то формата тряба да играе в поетическото] творчество безспорно видна роля."
Яворов съзира още в ранните опити на поетесата рядко срещаното качество на богато художествено въображение и тяга към пластическата дълбочина на лирическия рисунък. И затова той й обръща специално внимание, че само истинските художници-по-ети „могат да установят, съзнателно, оная хармония между външната и вътрешната страна на своите работи, която им придава значение и дълговечност. Защото, да намери човек тъкмо подходящата форма за дадена поетическа работа, то значи да отнеме възможността на други подир него да откриват още един път Америка. Мене ми се иска да видя у Вас един несъзнателен стремеж към нещо такова."

Големият поет се впечатлява от свежестта на младото дарование и лъчезарността на нейната непокварена душа. Тя притежава усещането за общност на човешкото и вселенското, за взаи-мосвързаност на индивидуалните човешки трепети и невидимите вибрации на природата.

Разбира се, тук ще видим отзвук от мировата печал на символи-стите, но вече се усещат кълновете на оригиналния лирически рисунък, който през годините Дора Габе ще избистря и формира.

Иван Гранитски

Книги, подобни на "Почакай, слънце"

Елисавета Багряна. Избрани творби
-10%

Елисавета Багряна. Избрани творби

Елисавета Багряна

4.49 лв.
Атанас Далчев. Избрани творби
-10%

Атанас Далчев. Избрани творби

Атанас Далчев

4.49 лв.
На майка България - стихотворения

На майка България - стихотворения

Георги Връбчев

10.00 лв.
Неизвършени престъпления - поезия

Неизвършени престъпления - поезия

Анастасия Стоева

15.00 лв.
Пойни птици
-10%

Пойни птици

Владислав Христов

12.60 лв.

Други книги от Дора Габе

Коментари за "Почакай, слънце"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах