Абонамент за бюлетин
Последният влак за Лондон
-5%

Последният влак за Лондон

ISBN: 9786190107705
Издател: Изток-Запад
Издадена: 2021
Брой страници: 496
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x21.50
Корична цена: 22.00 лв.
Цена: 20.90 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза, Исторически
През 1936 г. присъствието на нацистите във Виена е просто досадна подробност в ежедневието на петнайсетгодишния Щефан Нойман, син на заможно еврейско семейство. Най-добрата му приятелка е гениалната Жофие-Хелене, християнка, чиято майка издава прогресивен антинацистки вестник, а баща ѝ, също журналист, умира при съмнителни обстоятелства. Животът на двамата тийнейджъри обаче постепенно се усложнява, когато отнемат правата и имуществото на всички евреи, а майката на Жофие е арестувана от Гестапо.

В сгъстяващия се мрак обаче проблясва и лъч надежда. Трюс Вайсмюлер, съпруга на банкер от Амстердам, започва да прекарва нелегално еврейски деца през границата с Нидерландия. За тази мисия се изискват желязна воля и невероятна находчивост. Положението се усложнява още повече, когато Хитлер анексира Австрия и държава след държава затварят границите си за бедстващите евреи. Но именно в тези мрачни времена проличава силата на характера и една крехка жена се осмелява да се противопостави на самия Айхман, мъжа, намерил решение за „еврейския проблем“ в газовите камери. Той се съгласява да се пусне влак от Виена за Лондон, в който 600 деца да намерят убежище, но при едно условие – всичко това да стане в рамките на седмица. Организирането на подобно начинание в такъв кратък срок е мисия невъзможна, но Айхман е срещнал достоен противник. Трюс Вайсмюлер успява да направи немислимото – да качи на влака 600 еврейски деца и така да ги спаси от сигурна смърт.

Базиран на действителни събития, романът пресъздава малко известната днес операция „Киндертранспорт“, донесла спасение на десет хиляди деца от окупираната от Хитлер Европа, отдавайки заслужена почит на една неустрашима жена, изиграла решителната роля в начинанието.

Книги, подобни на "Последният влак за Лондон"

Купената булка

Купената булка

Питър Константин

19.99 лв.
Братята рицари
-5%

Братята рицари

Хенри Райдър Хагард

18.91 лв.
Убийствата на Медичи

Убийствата на Медичи

Дейвид Хюсън

19.95 лв.
Бурята, създадена от нас
-10%

Бурята, създадена от нас

Ванеса Чан

16.20 лв.
Митът Ромел
-10%

Митът Ромел

Морис Реми

22.50 лв.

Други книги от Мег Уайт Клейтън

Коментари за "Последният влак за Лондон"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах