Абонамент за бюлетин
Политическият консерватизъм
-10%

Политическият консерватизъм

ISBN: 9789542822400
Издател: Сиела
Издадена: 2017
Брой страници: 564
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 27.00 лв.
Цена: 24.30 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Социология и политология
Модерните политически идеологии възникват през пубертета на човечеството, когато то, разбунтувало се срещу заветите на своите бащи, решава да замени наследените от традицията порядки с нови, преминали през стриктния тест на Разума. Така светът става обясним, подреден и логичен, но някъде в хода на тази трансформация изгубва част от своята магия и невидима красота. Затова, ако зданието на съвременния свят, със своята богоборческа самоувереност и устременост, напомня по нещо небостъргачите в големите западни и азиатски мегаполиси, то неговата консервативна алтернатива прилича по-скоро на стара провинциална къща – облени от слънчевите лъчи кули, напукани стени, влажни и вдъхващи страх подземия... И врати, десетки заключени врати, през които отдавна никой не преминава, но зад всяка от които се крие поне една стара тайна.

Разнолик и необхватен, разхвърлян в десетки противоборстващи си национални традиции, политическият консерватизъм няма единен разказ, който да обхваща всичките му вариации и превъплъщения. С амбициозната задача да запълнят тази празнина са се захванали Петър Николов-Зиков и Ирена Тодорова. Резултатът е мащабно историческо изследване, оригинална типологизация на различните „консерватизми“ и жив и плътен разказ за личните съдби на десетките политически лидери и мислители, формирали цялостния облик на модерната десница.

Според авторите, да бъдеш консерватор, означава да имаш сетива за красивото и да можеш да го откриваш както в цялото мироздание, така и в най-малкия му детайл. Нещо, с което те са се справили повече от успешно.

--------------------

Петър Николов-Зиков е роден в София през 1979 г. Завършва Националната гимназия за древни езици и култура „Константин Кирил Философ“ (1998 г.), бакалавър по Политология (2002 г.) и магистър по Политически мениджмънт (2004 г.) на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2010 г. защитава докторска дисертация пред департамент „История“ на Нов български университет. От 2010 г. е главен асистент в департамент „Политически науки“ на Нов български университет. Учредител и пръв председател на Института за дясна политика (2014 г.) Парламентарен секретар на Министерския съвет на Република България (2014–2017). Главен редактор на теоретичното списание за политика и култура Conservative Quarterly (от 2015 г.). Автор на много статии в областта на политиката и политическата история, а също и на монографиите „Раждането на българския консерватизъм“ (2011 г.), „Династията на Срацимировци“ (2012 г.) и „Истинската история на Видинското княжество“ (2014 г.).

Ирена Тодорова е родена в София през 1982 г. Бакалавър по Политически науки и магистър по Дипломация и международни отношения (2007 г.) на Нов български университет. През 2011 г. защитава докторска дисертация пред департамент „Политически науки“ на Нов български университет, посветена на политическата мобилизация на младите хора. От 2012 г. е главен асистент в същия департамент. Учредител на Института за дясна политика (2014 г.) Съветник в политическия кабинет на министрите на образованието и науката (2014–2016) и на външните работи (2016–2017) на Република България. Заместник-главен редактор на теоретичното списание за политика и култура Conservative Quarterly (от 2015 г.). През 2016 г. печели стипендия на Държавния департамент на САЩ за специализация по американска политическа мисъл (Study of the U.S. Institutes on U.S. Political Thought). Автор на много статии и студии по темите за политическото участие и политическата култура.

Книги, подобни на "Политическият консерватизъм"

Основните закони на човешката глупост

Основните закони на човешката глупост

Карло М. Чипола

8.00 лв.
Мафията на жълтите павета
-5%

Мафията на жълтите павета

Калин Тодоров

12.35 лв.
Година на повече войни и промени. Международната политика и българската дипломация
-5%

Година на повече войни и промени. Международната политика и българската дипломация

Колектив

14.25 лв.
Небалансираният свят
-10%

Небалансираният свят

Густав Льобон

17.96 лв.
Семейни разправии. Хана Арент, Ерик Вьогелин, Реймон Арон
-10%

Семейни разправии. Хана Арент, Ерик Вьогелин, Реймон Арон

проф. Ивайло Знеполски

16.20 лв.

Други книги от Петър Николов-Зиков

Коментари за "Политическият консерватизъм"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах