Абонамент за бюлетин
Покани ме да вляза
-10%

Покани ме да вляза

ISBN: 9789545297649
Издател: Колибри
Издадена: 2010
Брой страници: 488
Корица: Мекa
Език: Български
Националност: Шведска
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 18.00 лв.
Цена: 16.20 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза, Трилъри
Оскар и Ели. И двамата жертви, всеки по свой начин. И всеки от тях разчита на другия за своето спасение. Оскар е плахо и затворено дванайсетгодишно момче, което живее с майка си в мрачен жилищен комплекс в покрайнините на Стокхолм. Той мечтае да срещне отсъстващия си баща, ежедневно е преследван, тормозен и унижаван от съучениците си, подмокря леглото, когато го е страх. Ели е странното момиче, което се премества да живее в съседство. Тя не ходи на училище, никога не излиза на улицата денем и излъчва студенина и миризма на мъртвец. Оказва се, че Ели е двестагодишен вампир, затворен завинаги в тялото на дете, обречен да се храни само със свежа кръв. Ели и Оскар се сприятеляват и тя променя изцяло неговия малък свят, докато големият остава все така сив и враждебен. Митът, че вампирът не може да влезе при човек, ако не бъде поканен, е превърнат от автора в леко зловещ, но чудесен символ на близостта и доверието.

"Ужасяваща свръхестествена история, която е същевременно затрогващ разказ за приятелството и спасението. Мрачното иносказание на Линдквист би се приело като самоцелно насилие, ако не беше написано толкова интелигентно и не разтърсваше с посланието си."
в. Таймс

"илата на Линдквист като писател е в начина, по който владее времето и пространството. Монотонната сивота в живота на Оскар придобива други измерения на фона на кървавите вакханалии и затвърждава Скандинавия като култова територия, където баналната нормалност е най-ужасяващ кошмар."
в. Гардиан

"Напомня за най-доброто от Стивън Кинг, а страховитите сцени дълго ще ви преследват насън. Да се чете само на дневна светлина."
в. Индипендънт

Книги, подобни на "Покани ме да вляза"

Малка звезда
-5%

Малка звезда

Йон Айвиде Линдквист

19.00 лв.
Порочни истории - колекция
-5%

Порочни истории - колекция

Ана Хуанг

56.05 лв.
Всички гледат
-5%

Всички гледат

Хедър Гуденкауф

19.00 лв.
Крадецът на изкуство
-10%

Крадецът на изкуство

Майкъл Финкъл

17.91 лв.
Дневникът на прислужницата
-10%

Дневникът на прислужницата

Лорет Ан Уайт

20.70 лв.

Други книги от Йон Айвиде Линдквист

Коментари за "Покани ме да вляза"
d1sconnected - 12/11/2010
Книгата я прочетох на един дъх. Историята е написана ужасно добре и не можеш да се спреш да четеш. Дано скоро да издадат още нещо на Линдквист

Koro - 22/10/2010
Уточнение - традиционния вампирски образ в по-съвременната литература, а не точно онзи на Брам и легендите преди него. Казвам, че да не ме изядат феновете с парцалите :)

Koro - 22/10/2010
Филмите са вече два:
Let the right one in / 2008 Швеция
Let me in / 2010 САЩ

От тях съм гледал първия, с английско озвучаване, тъй като не знам шведски. Остави ме със смесени чувства - дали ми хареса точно не знам, по-скоро ме заинтригува с историята и какво точно стана все пак, понеже остави твърде много неотговорени въпроси.

Затова смятам и да си взема книгата. Всички казват, че е добра. Тъкмо ще си съставя и мнение за автора, с когото досега не съм се сблъсквал. Но още на пръв поглед ми харесва, че се занима с традиционния вампирски образ на Кинг и Райс, а не с модерните лигавщини от типа на Здрач и тийнейджърски вампирски романси.

valyhorror - 28/05/2010
как се казва филма по книгата?

Ити - 21/05/2010
Шапка му свалям, какво повече да кажа. Толкова напрегнато, толкова неочаквано и умно.

Баронът - 04/05/2010
Страхотно четиво, направо съм очарован. Бих изчел всичко на тоя тип Линдквист.

Шели - 29/04/2010
И на мен ми напомня Стивън Кинг. Великолепен превод впрочем, и то от шведски, а не от английски, както правят обикновено.

Нина - 16/04/2010
Стейкър76 и аз съм на същото мнение. Книгата е невероятна и ще допадне както на хора, които обичат хорър така и на хора, които принципно не четат такива книги. Поне аз така чувствам нещата. Това не е поредният вампирски роман, а книга, която надхвърля измеренията на жанра и мисля в най-скоро време да я прочета отново. не съм се вълнувала така, откакто прочетох "Гробище за домашни любимци" и "То"

Стейкър76 - 08/04/2010
Филмът много ми хареса, затова си взех и книгата. Прочетох я за два дни и ви казвам - УНИКАЛНА е! Чел съм почти всички романи за вампири, издадени у нас (Дракула, Кармила, Сейлъмс лот, Интервю с вампир и др. на Ан Райс, романите за Анита Блейк на Лоръл Хамилтън, Историкът, Вампирът и т.н., да не ги изброявам всичките) обаче "Покани ме да вляза" не прилича на нито една от тях, има много оригинална история, разглежда най-различни теми (вампиризмът е само една от тях) и е майсторски написана. Нищо чудно, че наричат Линдквист "новият Стивън Кинг" и "скандинавският Стивън Кинг" - шведът е голям разказвач и искрено се надявам да издадат и другите му книги у нас.

Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах