Абонамент за бюлетин
Под игото - луксозно издание
-10%

Под игото - луксозно издание

ISBN: 9789540909639
Издадена: 2015
Брой страници: 492
Корица: Твърда
Език: Български
Размери: 17.00x24.00
Корична цена: 60.00 лв.
Цена: 54.00 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Българска класика
Български класически роман

"Една проведена неотдавна широкопредставителна анкета показа, че 120 години след появата си "Под игото" продължава да бъде най-четената и най-почитаната книга в България. А и извън националните граници немалко книголюбци, ако не са я чели, поне ще са чували за нея. Разгънете коя да е международна енциклопедия и дори да не намерите никакво друго позоваване на България, сигурно ще видите, че Иван Вазов (1850 - 1921) е представен и че неговият принос в отечествената му и в световната цивилизация се свърза през последното десетилетие на XIX век и тук ще се съсредоточим именно върху този начален период в издигането на "Под игото" до неговия изключителен статус на най-значителната българска книга.

Вазов пише своя роман в Одеса, където живее и работи в изгнание през втората половина на осемдесетте години на XIX век. Пълният текст излиза на три части в новосъздадения "Сборник за народни умотворения, наука и книжнина" през 1889 и 1890 г. Още от тук той привлича вниманието на четящите българи. В печата се чуват призиви произведението час по-скоро да се публикува и в отделна книга, за да стигне до всички, а не само до гилдията на учените и литераторите. Дори в "Свобода", вестника на стамболовистите, които по политически причини не хранят особени симпатии към автора, още след първия брой на Сборника се появява статия със следното съдържание:

"Ако се съди по първата част, романът е толкова прекрасен, художествен, щото той може да се нарече перла на българската белетристика... На подобно произведение трябва да се даде най-голяма разпространеност, за да има възможност всякой да го чете и да се наслаждава на него."

Но ето, че въпреки тези разумни гласове, цели четири години след като излизат и трите части, да самостоятелно издание на романа в България не се стига..."
Из предговора на книгата

Книги, подобни на "Под игото - луксозно издание"

Епопея на забравените

Епопея на забравените

Иван Вазов

35.00 лв.
Под игото
-10%

Под игото

Иван Вазов

8.99 лв.
Иван Вазов. Избрани творби
-10%

Иван Вазов. Избрани творби

Иван Вазов

8.99 лв.
Живописна България

Живописна България

Иван Вазов

17.95 лв.
Епопея на забравените

Епопея на забравените

Иван Вазов

7.00 лв.

Други книги от Иван Вазов

Коментари за "Под игото - луксозно издание"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах