Абонамент за бюлетин
Подпалвачът
-10%

Подпалвачът

ISBN: 9786192350437
Издател: Изида
Издадена: 2019
Брой страници: 512
Корица: Мекa
Език: Български
Националност: Норвежка
Корична цена: 19.99 лв.
Цена: 17.99 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Трилъри
Един мъж е обсебен от пречистващия ефект на огъня и иска да го използва, за да унищожи всичко, което иска да забрави, в един от най-силните скандинавски трилъри – „Подпалвачът“ от Торкил Дамхауг (изд. Изида). Романът спечели най-голямата награда за криминална литература в Норвегия - „Ривертон“ или „Златният револвер“ (сред отличените с нея са Том Егеланд, Ю Несбьо и Курт Ауст).

Карстен е изключително умен гимназиален ученик, който започва връзка с пакистанско момиче и така предизвиква поредица от разтърсващи събития. За да се защити от заплашителното семейство на Ясмин, Карстен се присъединява към тайно братство, в което участват възрастни и негови връстници, само за да открие, че групата може да бъде много по-опасна, отколкото би могъл да си представи. Младежът изчезва и никога не се връща.

Седем години по-късно, след като полицията не успява да открие нищо, Сине, сестрата на Карстен, предприема лично разследване заедно с журналиста Дан-Леви. То ще има ужасни последици, защото събужда дремещи, но опасни спомени. И подпалвачът, който дълго се е спотайвал, сега наблюдава действията на Сине с голям интерес и се страхува, че истината може най-накрая да излезе наяве...

В тази история нищо не е такова, каквото изглежда. Дори и винаги да откривате преди финала кой е истинският убиец, сега няма да успеете.

Действието в „Подпалвачът“ започва през седемдесетте години в Норвегия и впоследствие се пренася в началото на нашето хилядолетие. Романът преплита разностранни сюжетни линии – както чисто криминалните елементи, така и семейните взаимоотношения, любов и културно-религиозни сблъсъци. Историята проследява живота на Карстен Клаусен, неговата сестра Сине, която е водена от желанието да разкрие тайните на брат си и да разбере какво наистина се случва, и добрия му приятел, съсед и партньор по шах – журналиста Дан-Леви, който се опитва да съчетае семейния си живот с напрегнатата работа във вестника. Паралелно с това читателят надниква в плашещата психика на пироман, чиято цел е да заличи чрез силата на огъня всички нежелани места и мисли от миналото си, като по този начин иска да се освободи от тежките и натрапчиви спомени, които са го измъчвали през целия му живот. Тези два свята ще се сблъскат, а последствията остават неясни. Палежите прерастват в убийства, а действието се премества с осем години напред. Кой е мистериозният подпалвач и убиец? Сине и Дан-Леви започват собствено разследване, след като полицията се оказва безсилна, а следите изстиват. Докъде обаче ще ги отведе то и кой ще се окаже главният виновник?

Умело съчетавайки изчистен език, символика и свят на контрасти, тази книга ще ви накара жадно да четете страница след страница чак до самия край.

-----------------------------
Торкил Дамхауг има успешна кариера като психиатър, преди да се отдаде на литературната си кариера. Роден е на 1 януари 1958 г. в Лилехамер. Учи литература и антропология в Берген, а след това медицина в Осло и специализира психиатрия. След дълги години работа като психиатър сега той е професионален автор, един от най-добрите в литературата на престъплението, създавана така майсторски на Север. С жената и децата си живее край Осло. Действието на повечето му книги се развива там, сред реалиите на норвежката столица, а зад някои от героите и събитията в книгите му стоят истински хора и случки. Дебютира в литературата през 1996 година, но световният му успех идва с появата на двата му романа „Погледът на Медуза“ и „Смърт във вода“. Критиката не се скъпи на похвали и го нарича единодушно „водещ писател в криминалния жанр”. Написал е седем романа, четири от които са абсолютни хитове, преведени на различни езици по света.

-------------------------------
Това е може би най-добрият и най-вълнуващ норвежки трилър, който всеки ще прочете тази година.
Dagens Næringsliv

Торкил Дамхауг се доказа като един от най-големите автори на трилъри в Норвегия.
Romerikes Blad

Книги, подобни на "Подпалвачът"

Затваряй си очите
-10%

Затваряй си очите

Торкил Дамхауг

22.50 лв.
Стъклено сърце
-10%

Стъклено сърце

Торкил Дамхауг

22.50 лв.
Петият сезон
-10%

Петият сезон

Торкил Дамхауг

27.00 лв.
Сигурни знаци за твоята смърт
-10%

Сигурни знаци за твоята смърт

Торкил Дамхауг

17.99 лв.
Смърт във вода
-10%

Смърт във вода

Торкил Дамхауг

14.40 лв.

Други книги от Торкил Дамхауг

Коментари за "Подпалвачът"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах