Абонамент за бюлетин
Погубената България
-10%

Погубената България

ISBN: 9789542829058
Издател: Сиела
Издадена: 2019
Брой страници: 476
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 25.00 лв.
Цена: 22.50 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: История, История на България, Нова и най-нова история, Политика, публицистика, медии, Политика
„Погубената България“ е своеобразно продължение на нашето изследване „Бивши хора“, посветено на съдбата на стопанския, политическия, военния и интелектуалния елит на България след 9 септември 1944 г. Огромният интерес към него и обиколките, които предприехме с книгата в страната, ни вдъхновиха и задължиха да продължим. Да изследваме непроучени до момента архиви на репресивния апарат на БКП, да надникнем в регионалните държавни архиви, да се срещаме с наследници на бивши хора, да откриваме спомени за тях и да събираме свидетелства.

Убедени сме, че е изключително важно да се съхрани паметта за онези, които понесоха ударите на комунистическия режим. Дължим им го! Възкресяването на тази памет ни дава поуки и образци на поведение на личности в моменти на изпитания, когато те са отстоявали общочовешки ценности в мрака на комунистическата държава концлагер, задушавала свободата за близо половин век.

От авторите

----------------------------------
Вили Лилков е професор по физика, доктор на науките. Женен е, има трима синове. Дългогодишен ръководител на катедрата по физика в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. Общински съветник и заместник-председател на Столичния общински съвет (1999–2014) и народен представител в 43-то Народно събрание (2014–2017).
От 2013 г. проучва архивите на ДС и по-специално документите, които са пряко свидетелство за репресивната политика, провеждана от БКП спрямо бившите хора, в резултат на което след „Девети“ българският елит е ликвидиран. Среща се с хора, преживели концлагерите, затворите и изселванията, и записва техните свидетелства.

Христо Христов е разследващ журналист с 29-годишен професионален опит. Основател е на сайтовете desebg.com, agentibg.com и pametbg.com. Автор е на 13 документални разследвания върху различни престъпления на комунистическия режим и корупцията през прехода, както и сценарист на 15 документални филма, посветени на жертви на тоталитарното управление на БКП.
Носител е на всички престижни награди за разследваща журналистика в България. Лауреат е на Гражданската награда на Европейския парламент (2014).

Книги, подобни на "Погубената България"

Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност
-10%

Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност

Вили Лилков, Христо Христов

17.91 лв.
Президентската институция през мандатите на президента Жельо Желев (1990–1997)
-10%

Президентската институция през мандатите на президента Жельо Желев (1990–1997)

Асен Тютюнджиев

27.00 лв.
Евгений Бакърджиев във възхода и разпада на синята идея
-10%

Евгений Бакърджиев във възхода и разпада на синята идея

Евгений Бакърджиев

22.50 лв.
Хроники на безвремието
-5%

Хроники на безвремието

Валентин Вацев

19.00 лв.
Свидетелства за прехода. 1989-1999
-10%

Свидетелства за прехода. 1989-1999

Иван Костов

19.80 лв.

Допълнителни материали Други книги от Вили Лилков

Коментари за "Погубената България"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах