Абонамент за бюлетин
Пловдив по следите на отминалото

Пловдив по следите на отминалото

ISBN: 9789542616610
Издател: Хермес
Издадена: 2017
Брой страници: 208
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 13.95 лв.
Цена: 13.95 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: История, История на България
Историята първо търси събитията - кога, къде, какво и как е станало. После проследява всичко – година по година, дата по дата. Накрая се тегли чертата и започва равносметката. Наистина разказът е динамичен, очертават се основните движещи сили, изреждат се водещите личности. Но повечето участници в събитията минават към раздела „и други”. Дори и тези, които най-често се споменават в изложението, са разкрити само мимоходом в няколко щриха.

При съставянето на тази книга тръгнах в обратния ред – започнах от хората, като проследих техния път и тяхната дейност. Подбрах 35 очерка за личности и обекти, подредих ги хронологично и неочаквано се получи една нова история на Пловдив - за пътя на хората, определяли съдбата на града. Хем позната, хем непозната. При това събитията си отидоха точно на мястото. Очертаха се и върховите моменти, и паденията. Но най-важното в този разказ се оказа поуката – как нашите предшественици са давали път на новото, как са превъзмогвали трудностите, как са печелили неравностойни битки.

Оказа се, че следите на отминалото време ни дават това, което не можем да получим нито от чужди рецепти, нито от скалъпени проекти. Пред нас е истината, разкрита в документи и спомени, която с нищо не може да се замени.

Владимир Балчев

-----------------

Владимир Балчев (1950) завършва българска филология и история във ВТУ „Кирил и Методий“. Работи като уредник в Националния музей на образованието, редактор на специализирано издание за литература, култура и история, редактор в Радио Пловдив и главен експерт в Държавен архив – Пловдив. Публикува изследвания за българската ръкописна книга през периода ХV – XIX в., българската литература и култура през XIX и началото на XX век. Негови студии и научни статии са публикувани в „Литературна мисъл“, „Известия на Българското историческо дружество“, в научни трудове на ПУ „Паисий Хилендарски“ и други сборници и специализирани издания. Съставител е на няколко албума. През последните години вниманието му е насочено предимно към непознати и малко познати моменти от историята на Пловдив. Автор е на книгите „Забравеният град-записки за Пловдив“ (съместно с Петко Петков), и „Пловдив – другият бряг на Европа“.

Книги, подобни на "Пловдив по следите на отминалото"

Стопанска България 1879-2008
-10%

Стопанска България 1879-2008

Пенчо Пенчев

18.00 лв.
Съграждането на модерна България
-5%

Съграждането на модерна България

Милко Палангурски

26.60 лв.
Съграждането на модерна България - твърда корица
-5%

Съграждането на модерна България - твърда корица

Милко Палангурски

33.25 лв.
Записки за България и българите

Записки за България и българите

Любен Каравелов

18.00 лв.
Великите владетели на Второто българско царство
-10%

Великите владетели на Второто българско царство

Николай Овчаров

49.50 лв.

Други книги от Владимир Балчев

Коментари за "Пловдив по следите на отминалото"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах