Абонамент за бюлетин
Парадоксалното щастие
-10%

Парадоксалното щастие

ISBN: 9789543201785
Издател: Рива
Издадена: 2008
Брой страници: 376
Корица: Мекa
Език: Български
Националност: Френска
Размери: 14.00x21.00
Корична цена: 15.00 лв.
Цена: 13.50 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Социология и политология, Философия, психология, етика, Философски направления
Световноизвестният френски философ и социолог Жил Липовецки (роден през 1944 г.), авторът на "Хипермодерните времена", този път посвещава изследването си на явление, родено в последните две десетилетия - обществото на хиперконсумирането. Определението, което най-много приляга на индивида в зората на XXI век, е като че Homo consumericus. Все по-неистов става стремежът към по-добри условия на съществуване, към по-високо качество на живота, към повече и по-силни емоционални преживявания, все по-непредвидим е човекът в своите желания, вкусове, покупки. Консуматорският дух се просмуква в отношението към семейството и религията, към политиката и културата, към свободното време. Сякаш консумирането се превръща в самостоятелна империя, чиито предели са безкрайни.
И все пак, щастлив ли е Homo consumericus? В интервю, на въпроса "В какво се изразява парадоксалното щастие", Липовецки отвръща: "Хедонизмът, консумирането обещава наслади, бягство, това е общество, което тласка към щастието, ала всъщност се наблюдава нарастваща тревожност, безпокойство, ежедневна незадоволеност. Ето къде е парадоксът: колкото повече хората тичат към щастието, толкова по-усилено се множат оплакванията и неудовлетворението." Навярно защото, по думите на Шопенхауер, удовлетворението на желанията ни, което обществото може да предложи, прилича на милостинята, дадена на просяка днес, а тя му стига колкото да преживее до утре, за да изгладнее отново.

Книги, подобни на "Парадоксалното щастие"

Два трактата за управлението
-5%

Два трактата за управлението

Джон Лок

28.41 лв.
Степ
-5%

Степ

А. П. Чехов

9.50 лв.
Недовършената градина

Недовършената градина

Цветан Тодоров

21.00 лв.
Цял живот събарям стени
-5%

Цял живот събарям стени

Румяна Таслакова

11.40 лв.
Социология на философията
-10%

Социология на философията

Васил Проданов

18.00 лв.

Други книги от Проф. Жил Липовецки

Коментари за "Парадоксалното щастие"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах