Абонамент за бюлетин
Паисий и родният му край

Паисий и родният му край

ISBN: 9789547400603
Издадена: 2012
Брой страници: 380
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x21.00
Корична цена: 15.00 лв.
Цена: 15.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Българска литература, Биографична литература
Велико българско достояние е скромният йеромонах Паисий Хилендарски.

Някога Аспарух, търсейки сигурност и бъдеще за племето си, застрашено от пороищата азиатски орди, преминава Дунава и с меча, но и с благодатната мощ на донесената индо-иранска култура завладявяа плодната и красна земя между Великата река и могъщия Балкан. Неовите приемници я разширяват до тните морета - Черното, Бялото и Синьото.

Князът-кръстител Борис въвежда българите в светлозарната вселена на християнството, а за да ги избави от коварната византийщина, приема Кирило-Методиевите ученици и с тях създава най-богатата за времето си книжнина на говоримия народен език, превръща държавата си в царство на духа, в опора и спасение и за славянските народи.

И ето го третият чудотворец в тъй изменчивата ни история. Когато народът ни е поразен жестоко, заробен политически, икономически и духовно, останал без памет за миналото си и никакви надежди за бъдещето, малко преди да угасне и сетния зрак пред взора му, чернокапецът Паисий с неголямата си, но пламенна "книжица" го възкресява за нов и честит живот. Извършва не библейско, а истинско земно, нашенско чудо.

Днес народът ни отново е сринат на европейското дъно: най-бедните сме, най-болните, най-отчаяните и неудържимо чезнещите. Как насъщно ни е нужен нов национален обнадеждител, един-единствен, ама като Паисий!...

В сборника е направен опит да се осъвремени нравственият облик на първия ни възрожденец, неувяхващото и продължаващо въздействие на великото му дело и в нашите дни; събрано и коментирано е написаното и установеното до сега за село Кралев дол, Пернишко, като негово родно място. На измамата за Банско, която беше наложена по партиен диктат и пакостно поддържана десетилетия в нашата историография, е време да се сложи край. Големият двоен Паисиев юбилей ни дава не само моралното право, но и задължението да го сторим.

Книги, подобни на "Паисий и родният му край"

Билет за връщане

Билет за връщане

Божидар Чеков

19.90 лв.
Дълг и чест. Дора Габе
-10%

Дълг и чест. Дора Габе

Женя Андреева

18.00 лв.
Балерината

Балерината

Гергана Михайлова

30.00 лв.
Смъртта на Бялата лисица
-10%

Смъртта на Бялата лисица

Анна Заркова

21.60 лв.
Ваклуш - албум

Ваклуш - албум

Ваклуш Толев

70.00 лв.

Други книги от Цанко Живков

Коментари за "Паисий и родният му край"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах