Абонамент за бюлетин
Осъзнаване чрез движение
-5%

Осъзнаване чрез движение

ISBN: 9786191522477
Издател: Изток-Запад
Издадена: 2013
Брой страници: 232
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 13.00 лв.
Цена: 12.35 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Социология и политология, Философия, психология, етика, Познай себе си
Методът на Фелденкрайс е известен и като „умния“ (или осъзнатия) подход към човешкото движение, целящ общо подобрение и разгръщане на пълния потенциал на всеки от нас.

Моше Пинхас Фелденкрайс (1904–1984) е с богата и вълнуваща биография. Едва 14-годишен напуска семейния дом (в днешна Беларус), за да се озове в палестински кибуц. Учи и работи в строителството, по-късно се прехвърля във Франция, където завършва инженерство и физика. Но е и един от първите в Европа, получили черен пояс по джудо, покрай което започва да се интересува от дзен и далекоизточната медицина. През войната бяга във Великобритания, откъдето активно помага на антихитлеристката съпротива. Междувременно работи и над своята система, съчетаваща елементи от джудо („максимална ефективност с минимални усилия“), а и от много други методики, например тази на Гурджиев, която изчиства от гностическите й наслоения. Осъзнаване чрез движение се появява за пръв път през 1972 г.

Фелденкрайс е категоричен: ние действаме според представите, които сами играждаме за себе си. Голям дял в тях имат генетичните и социалните фактори, особено обучението, но те съвсем не ги обуславят – ролята на самообразоването е изключително важна. Нашият Аз-образ не е статичен, а пластичен и се доизвайва в хода на времето (идеята за невропластичността действително изпреварва времето си). В повечето случаи той не отговаря на реалния ни потенциал, затова и целта на всеки от нас би трябвало да е изграждането на максимално реалистичен и пълен образ на аза. Проблемът е, че не съзнаваме повечето части на тялото си и нерядко се държим като биороботи. Коригирането на движенията е най-доброто средство за самоусъвършенстване, което пък според Фелденкрайс няма предел.

Ако знаеш какво правиш, ще правиш и каквото искаш!

Книги, подобни на "Осъзнаване чрез движение"

Родени лъжци
-10%

Родени лъжци

Иън Лесли

13.50 лв.
Опознаване на човека
-10%

Опознаване на човека

Верена Сарториус

6.29 лв.
Може и да греша
-10%

Може и да греша

Бьорн Натико Линдеблад

16.20 лв.
Скрита дарба
-10%

Скрита дарба

Полина Помплиано

17.91 лв.
Стани каквото си
-5%

Стани каквото си

Алън Уотс

17.10 лв.

Допълнителни материали Други книги от Моше Фелденкрайс

Коментари за "Осъзнаване чрез движение"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах