Абонамент за бюлетин
Осъдени души
-10%

Осъдени души

ISBN: 9789542804383
Издател: Сиела
Издадена: 2009
Брой страници: 320
Корица: Твърда
Език: Български
Размери: 15.20x21.70
Корична цена: 18.00 лв.
Цена: 16.20 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Българска класика
"Осъдени души" е колкото личен роман на една англичанка и един испански монах, толкова и роман на широки обществени отношения. Личният роман е вплетен в голямата борба на испанския народ срещу силите на реакцията - за свободата и за републиката. Без да си поставя за задача цялостното изображение на тая борба, Димов я засяга както в нейните широки исторически, социално-икономически и идейни причини, така и в редица нейни конкретни прояви, особено във втората част на романа, когато избухва бунтът на монархистите. За автора има две Испании — традиционната Испания на аристократите, католишкото духовенство, реакцията и нова Испания — на републиката, работниците, борците за свобода и социални реформи. Димов се старае да нарисува тия две Испании - чрез поражението на отделни лица, чрез очертаване на големите линии на Испанската гражданска война, чрез конкретни прояви на кървавата борба между стара, умираща и нова, възраждаща се Испания и най-сетне чрез многобройни анализи на испанския характер и испанския живот в миналото и настоящето.
Интересен е похватът на Димов: първата част на романа "Краят на едно приключение" ни поставя във франкова Испания на реакцията, за да ни въведе по-късно във втората и третата част в борческа Испания на републиката и гражданската война. Естествено тая съпоставка - по пътя на контраста - води до по-релефни очертания. Същият похват е използван и при изображението на главната героиня: в първата част на романа тя е дадена в крайната, последната фаза на своето развитие, за да бъде показана и проследена във втората и третата част историята на това развитие.

Книги, подобни на "Осъдени души"

Осъдени души
-10%

Осъдени души

Димитър Димов

15.30 лв.
Тютюн, том 1 и 2
-10%

Тютюн, том 1 и 2

Димитър Димов

40.50 лв.
Поручик Бенц
-10%

Поручик Бенц

Димитър Димов

27.00 лв.
Поручик Бенц
-10%

Поручик Бенц

Димитър Димов

16.20 лв.
Случаят Джем

Случаят Джем

Вера Мутафчиева

28.00 лв.

Други книги от Димитър Димов

Коментари за "Осъдени души"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах