Абонамент за бюлетин
Орелиен
-10%

Орелиен

ISBN: 9786191509744
Издател: Колибри
Издадена: 2017
Брой страници: 584
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.50x21.30
Корична цена: 22.00 лв.
Цена: 19.80 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза, Любовни романи
„Орелиен“ е смятан за връх в творчеството на Арагон и в същото време за един от най-великите любовни романи на изминалото столетие. Действието в тази „парижка хроника“ ни пренася в периода между двете световни войни, тъй наречените „луди години“. Авторът майсторски пресъздава кипящата интелектуална и светска атмосфера в големия град и възкресява духа на художествения авангард от началото на века. На страниците на романа оживяват Пикасо, Кокто, дадаистите, а в някои от героите разпознаваме черти на Франсис Пикабия, Андре Брьотон и Дрийо Ла Рошел. На фона на ексцентричното и безгрижно общество от това време, Арагон описва моралните и естетически лутания на своя герой. Орелиен, млад рентиер, току-що завърнал се невредим от фронта, води живот, отдаден на удоволствията, в Париж, пазещ все още спомена за „Бел епок“. Срещата му с Беренис, омъжена и недотам красива, пълна противоположност на обичайните му увлечения, ще преобърне живота му. Егоистичен и безволев, Орелиен претърпява поражение и в живота, и в любовта. Той загубва своята любима Беренис, загубва и себе си.

В този роман откриваме Арагон поета, „лудо влюбения в Елза“, който насища повествованието с дълбок и пестелив лиризъм.

------------------

Луи Арагон (1897-1982) е голям френски поет, романист и публицист, един от основателите на дадаизма и сюрреализма, наред с Андре Брьотон, Тристан Тцара и Пол Елюар. Известен с подкрепата си за комунистическата идея, дългогодишен член на ФКП. След петдесетте години се прочува сред широката публика с песните по негови стихове в изпълнение на Лео Фере, Жан Фера и Жорж Брасенс („На този свят любов щастлива няма“). С френската писателка от руски произход Елза Триоле са една от митичните двойки във френската литература на ХХ век.

----------------

Велика книга, описваща събития от Париж през 20-те години на XX век. Главният герой, Орелиен, се влюбва в едно момиче - млада, омъжена жена, която е на посещение в Париж. В по-голямата част от книгата се описва как съдбата сякаш е срещу двамата млади, въпреки интензивността на техните чувства един към друг. Останалото ще откриете сами... Приятно четене!

Читателско мнение

Книги, подобни на "Орелиен"

Пролетна магия
-10%

Пролетна магия

Кари Елкс

16.11 лв.
Най-мрачното изкушение
-10%

Най-мрачното изкушение

Даниел Лори

19.71 лв.
Един за друг

Един за друг

Джоана Линдзи

8.50 лв.
Предизвикателството
-10%

Предизвикателството

Ел Кенеди

17.01 лв.
Всичко, което исках да кажа (но премълчах)
-10%

Всичко, което исках да кажа (но премълчах)

Моника Мърфи

24.30 лв.

Допълнителни материали Други книги от Луи Арагон

Коментари за "Орелиен"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах