Абонамент за бюлетин
Организирана престъпна дейност в практиката на ВС и ВКС
-10%

Организирана престъпна дейност в практиката на ВС и ВКС

ISBN: 9789542832645
Издател: Сиела
Издадена: 2020
Брой страници: 412
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 21.90 лв.
Цена: 19.71 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Икономика и право, Юридическа литература
След преглед на близо 800 решения, произнесени от върховната инстанция през описания период, бяха подбра ни общо 118, извадки от които са тематично групирани и представени на следващите страници. За улеснение на читателя всяко резюме започва с обозначение на относимите разпоредби от НК и кратко изложение на юридическата теза, представляваща основния принос на съдебния акт към развитието на юриспруденцията. Тъй като даден възглед често представлява принципна професионална позиция на конкретен съдия или група съдии, докладчикът е упоменат, ако е известен. Авторът вярва, че така отдава заслужено признание към личните усилия на поколения съдии за изясняване на проблемите по прилагане на наказателния закон в обсъжданата сфера.

Книгата търси не само да обогати познанието на юридическата аудитория за съдебния поглед към организираната престъпност и неговото развитие във времето, но и да го свърже с динамиката на нормативните режими и класификации, разнообразието от тълкувателни подходи и процесите в инстанционната практика.

Сборникът започва с разширен аналитичен коментар по въпроси, които са направили впечатление на автора и които според него се нуждаят от изясняване или от специално внимание. Те засягат както тясната проблематика на формите на организирана престъпна дейност, признаците на престъпното сдружение и неговите видове, така и други институти на задружна престъпност. За целта са привличани знания от други хуманитарни науки, чийто предмет са групови процеси, организационно структуриране, функциониране, развитие и лидерство в различни човешки общности, включително асоциални. Където е било уместно и неизбежно, е коментирана и инстанционна практика, по която са произнесени представените в този сборник решения на ВКС.

---------------------
Доц. д-р Ива Пушкарова завършва право в СУ „Св. Климент Охридски“ през 2003 г. Специализира английско и европейско право в Университета в Кембридж. От 2005 г. преподава наказателно право в СУ, а от 2011 г. и в Академията на МВР. Пушкарова е автор на близо 70 статии, студии, книги, части от книги и сравнителноправни изследвания, сред които се открояват монографиите ѝ „Форми на организирана престъпна дейност по НК на Република България“ (2011) и ,,Трафикът на хора“ (2012).

Книги, подобни на "Организирана престъпна дейност в практиката на ВС и ВКС"

Наказателноправният отговор срещу изключително тежката престъпност:  Смъртното наказание, доживотният затвор и доживотният затвор без замяна в България
-10%

Наказателноправният отговор срещу изключително тежката престъпност: Смъртното наказание, доживотният затвор и доживотният затвор без замяна в България

Ива Пушкарова

31.50 лв.
Същински полови престъпления в практиката на ВС и ВКС
-10%

Същински полови престъпления в практиката на ВС и ВКС

Ива Пушкарова

21.51 лв.
Основи на правосъдието по данъчни дела
-10%

Основи на правосъдието по данъчни дела

Иван Г. Стоянов

14.85 лв.
Между обществения и личния интерес в българския наказателен процес
-10%

Между обществения и личния интерес в българския наказателен процес

Любослав Любенов

14.40 лв.
сп. Административно правосъдие, бр. 1/2024
-10%

сп. Административно правосъдие, бр. 1/2024

Евгени Йочев, Дарина Димитрова

10.80 лв.

Други книги от Ива Пушкарова

Коментари за "Организирана престъпна дейност в практиката на ВС и ВКС"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах