Абонамент за бюлетин
Опасно знание, книга 1
-10%

Опасно знание, книга 1

ISBN: 9789545331374
Издател: Кралица МАБ
Издадена: 2014
Брой страници: 288
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 12.00 лв.
Цена: 10.80 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Политика, публицистика, медии, Публицистика
Книгата се публикува в рамките на научноизследователската програма „Литературата на Народна република България (1946–1990)”, реализирана от департамент „Нова българистика” на НБУ.

Изданието съдържа публицистични текстове от Константин Петканов (1891–1952), публикувани в периодичния печат между октомври 1944 и януари 1948 г. Те се появяват предимно по страниците на вестник „Изгрев“ и списание „Балкански преглед“. Сборникът представя част от публицистичното творчество на Петканов, създавано в „буферното“ време между Третото българско царство и Народна република България – общо 47 статии и есета, които се публикуват за първи път в книга. Предпочетени са онези текстове, които очертават езиковото поведение на К. Петканов като алтернативно присъствие в цялостната политическа и културна среда след 9 септември 1944 г. По същество те са насочени срещу политиката на Комунистическата партия, която по това време доминира в управляващата коалиция Отечествен фронт; пледират за отстояване на плурализма в страната, за свобода на словото, за прогонване на насилието и страха, за независимост на писателската личност и автономност на литературата. Това е уникален за своето време глас на православен християнин, независим писател и свободен човек.

Книгата е първа от новата колекция „Неиздадените”.

Колекция „Неиздадените” включва текстове, които по различни причини до днес не са достигнали до читателя в отделно книжно тяло – цензурирани, автоцензурирани, укрити или просто забравени в писателското чекмедже, заради заплаха от репресия или поради фатална случайност, потънали в личния архив или в страниците на старата периодика.

Колекция „Неиздадените” представя неочакваната българска литература след 1944 година – почти забравена, но наистина неиздадена, т.е. непредадена, несъобщена, устояла в самотата си. Тя най-после идва към съвременния читател, за да му набави липсващи ценни страници, от които да узнае повече, за да разбере по-добре.

Колекция „Неиздадените” е част от научноизследователската програма „Литературата на Народна република България (1946–1990)”, реализирана от департамент „Нова българистика” на НБУ в сътрудничество с Националния литературен музей.

Книги, подобни на "Опасно знание, книга 1"

1962
-10%

1962

Пламен Дойнов - съставител

11.70 лв.
Светът през 2050 година. Как да мислим за бъдещето
-10%

Светът през 2050 година. Как да мислим за бъдещето

Хеймиш Макрей

22.50 лв.
Смъртта на Бялата лисица
-10%

Смъртта на Бялата лисица

Анна Заркова

21.60 лв.
България може сама

България може сама

Кузман Илиев

22.00 лв.
Изповед - луксозно издание

Изповед - луксозно издание

Лев Толстой

16.00 лв.

Други книги от Пламен Дойнов - съставител

Коментари за "Опасно знание, книга 1"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах