Абонамент за бюлетин
Опак свят
-5%

Опак свят

ISBN: 9789545401381
Издател: Агата-А
Издадена: 2019
Брой страници: 32
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 19.00x26.00
Корична цена: 18.00 лв.
Цена: 17.10 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
Това е разказ (под формата на личен дневник) на едно впечатлително дете, което открива 13 противоречия в живота на близки хора. Например: леля му обича птици, но ги държи затворени в клетки; съседът-пианист се чувства щастлив, когато свири тъжна музика; мрънкащата съседка си слага много захар в кафето, но това не я прави по- сладка; домоуправителят внимателно се оглежда наляво и надясно, когато пресича улица, но никога не поглежда към страната, където се появява някой бедняк, и т.н. Откритията на детето идват с порастването, без злонамереност, без скрити намерения. Обясненията, които намира за някои от тях, са много наивни. Но изразните средства включват и някои редки конструкции и термини, което показва, че това също е и погледът на възрастен, съхранил способността си да се очарова от реалността и да си играе с думите. Графичните елементи подсилват значенията: думи и изречения са ръкописни, сегменти от букви са в курсив, други – печатни. Автор и на илюстрациите, Круш изследва чрез тях различните значения на думите и „противоречията“.

От друга страна, макар че изглежда предназначена за деца, книгата носи, с голямо чувство за хумор, послание към възрастните да осъзнаят противоречията в собственото си поведение, в жестовете си и в отношението си към обществото, към себеподобните им (и не толкова подобните им).

Неслучайно книгата печели наградата на Обществото на португалските писатели и Португалското радио „Писател на 2011 г.“ за детско-юношеска литература и е включена от Португалското министерство на образованието в Националния план за четене.

-------------------

Португалецът Афонсу Круш (1971), макар и млад (роден 1971 г.), е носител на множество награди: (Camilo Castelo Branco Grand Prize), Prémio Literário Maria Rosa Colaço (2009), Lista de Honra do IBBY – Internacional Board on Books for Young People, Prémio Ler/Booktailors – Melhor Ilustração Original, и други. Сред наградите е и Европейската награда за литература (2012) за романа Куклата на Кокошка, издадена и на български език. А според избора на списание Expresso Круш попада сред 40-те най-талантливи млади писатели. Романист, аниматор, илюстратор, музикант, и Афонсу Круш е изкушен от писането за деца и вплита в текстовете изключителната си ерудиция.

Книги, подобни на "Опак свят"

Книгите, които погълнаха баща ми
-10%

Книгите, които погълнаха баща ми

Афонсу Круш

10.80 лв.
Тайната афера

Тайната афера

Ерика Джеймс

23.00 лв.
Аделейд

Аделейд

Дженевийв Уилър

19.95 лв.
Неуместно

Неуместно

Ви Кийланд

19.99 лв.
Неразделните

Неразделните

Симон дьо Бовоар

20.00 лв.

Други книги от Афонсу Круш

Коментари за "Опак свят"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах