Абонамент за бюлетин
Опак свят
-5%

Опак свят

ISBN: 9789545401381
Издател: Агата-А
Издадена: 2019
Брой страници: 32
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 19.00x26.00
Корична цена: 18.00 лв.
Цена: 17.10 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
Това е разказ (под формата на личен дневник) на едно впечатлително дете, което открива 13 противоречия в живота на близки хора. Например: леля му обича птици, но ги държи затворени в клетки; съседът-пианист се чувства щастлив, когато свири тъжна музика; мрънкащата съседка си слага много захар в кафето, но това не я прави по- сладка; домоуправителят внимателно се оглежда наляво и надясно, когато пресича улица, но никога не поглежда към страната, където се появява някой бедняк, и т.н. Откритията на детето идват с порастването, без злонамереност, без скрити намерения. Обясненията, които намира за някои от тях, са много наивни. Но изразните средства включват и някои редки конструкции и термини, което показва, че това също е и погледът на възрастен, съхранил способността си да се очарова от реалността и да си играе с думите. Графичните елементи подсилват значенията: думи и изречения са ръкописни, сегменти от букви са в курсив, други – печатни. Автор и на илюстрациите, Круш изследва чрез тях различните значения на думите и „противоречията“.

От друга страна, макар че изглежда предназначена за деца, книгата носи, с голямо чувство за хумор, послание към възрастните да осъзнаят противоречията в собственото си поведение, в жестовете си и в отношението си към обществото, към себеподобните им (и не толкова подобните им).

Неслучайно книгата печели наградата на Обществото на португалските писатели и Португалското радио „Писател на 2011 г.“ за детско-юношеска литература и е включена от Португалското министерство на образованието в Националния план за четене.

-------------------

Португалецът Афонсу Круш (1971), макар и млад (роден 1971 г.), е носител на множество награди: (Camilo Castelo Branco Grand Prize), Prémio Literário Maria Rosa Colaço (2009), Lista de Honra do IBBY – Internacional Board on Books for Young People, Prémio Ler/Booktailors – Melhor Ilustração Original, и други. Сред наградите е и Европейската награда за литература (2012) за романа Куклата на Кокошка, издадена и на български език. А според избора на списание Expresso Круш попада сред 40-те най-талантливи млади писатели. Романист, аниматор, илюстратор, музикант, и Афонсу Круш е изкушен от писането за деца и вплита в текстовете изключителната си ерудиция.

Книги, подобни на "Опак свят"

Книгите, които погълнаха баща ми
-10%

Книгите, които погълнаха баща ми

Афонсу Круш

10.80 лв.
Бал във Версай

Бал във Версай

Даниел Стийл

19.99 лв.
Сингулярност
-10%

Сингулярност

Балсам Карам

16.20 лв.
Мистерии в Хераклея Синтика

Мистерии в Хераклея Синтика

Ирина Вагалинска

19.00 лв.
Порочни истории - колекция
-5%

Порочни истории - колекция

Ана Хуанг

56.05 лв.

Други книги от Афонсу Круш

Коментари за "Опак свят"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах