Абонамент за бюлетин
Обсадата на Кришнапур

Обсадата на Кришнапур

ISBN: 9786192650407
Издател: Кръг
Издадена: 2023
Брой страници: 432
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x21.00
Корична цена: 29.90 лв.
Цена: 29.90 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза, Исторически
Индия, 1857-а – годината на въстание, което заплашва да удави в кръв британските колонизатори.

Робърт Флъри, син на един от всемогъщите директори на Британската източноиндийска компания, тъкмо е пристигал в Калкута, където да посети гроба на отдавна починалата си майка и да разведри наскоро овдовялата си сестра. За да съчетае полезното с приятното, баща му е издействал и добре платена поръчка да опише благотворната роля на империята за напредъка на местното население по пътя към цивилизацията.

За беда, в този момент Индия е обхваната от вълнения и Флъри се озовава в обсадения от разбунтувалите се войници пограничен пост в Кришнапур. Принуден да защитава живота си с оръжие в ръка, изнеженият и витаещ в облаците младеж се сблъсква с глада, болестите и смъртта, но заедно с тях преживява и първите истински трепети на приятелството и любовта.

Романът „Обсадата на Кришнапур“ стъпва върху действителни събития и е плод на старателни проучвания на извори и архивни материали. Ирландският писател Дж. Г. Фарел пресъздава няколкомесечна обсада на Лъкнау, разтърсила Британската империя, а в текста под една или друга форма намират място откъси от дневници и свидетелства на очевидци.

На този исторически фон авторът с невероятно чувство за хумор и забележителна ерудиция рисува детайлна картина на викторианското общество – с неговите често нелепи и същевременно умилителни за съвременния човек порядки и вярвания, отгласи от които често срещаме и в днешните противоречия около религията, медицината, науката и прогреса.

„Обсадата на Кришнапур“ е втората книга от знаменитата „Имперска трилогия“ на Дж. Г. Фарел. Публикуван три години след „Вълнения“, романът е отличен с наградата „Букър“ за 1973-та и е приет за една от най-великите британски творби за втората половина на ХХ в.

„Шедьовър отвъд всяка категория. Исторически роман, комедия на нравите, история на идеите – „Обсадата на Кришнапур” е всичко това.” - „Кълъмбъс Диспач”

„Ако не си беше отишъл толкова млад, без съмнение днес Дж. Г. Фарел щеше да е един от най-големите англоезични писатели.” - Салман Рушди

„Напрежение и изтънченост, хумор и ужас, тънката граница между героизъм и лудост: рядко толкова различни елементи се балансират така изкусно, както го прави Фарел тук. Проницателността, въображението и писателското му майсторство се съчетават в роман с изключително качество.” - „Таймс” (Лондон)

Книги, подобни на "Обсадата на Кришнапур"

Вълнения

Вълнения

Джоузеф Фарел

29.90 лв.
Мистерии в Хераклея Синтика

Мистерии в Хераклея Синтика

Ирина Вагалинска

19.00 лв.
Диамантеното око
-10%

Диамантеното око

Кейт Куин

21.60 лв.
Ню Йорк, том 2
-5%

Ню Йорк, том 2

Едуард Ръдърфърд

31.35 лв.
Царина
-10%

Царина

Елън Алпстен

22.50 лв.

Други книги от Джоузеф Фарел

Коментари за "Обсадата на Кришнапур"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах