Абонамент за бюлетин
Норвежки народни приказки, том 1
-10%

Норвежки народни приказки, том 1

ISBN: 9789543305582
Издател: Унискорп
Издадена: 2022
Брой страници: 728
Корица: Твърда
Език: Български
Корична цена: 43.00 лв.
Цена: 38.70 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Детска литература, Приказки и легенди
Най-хубавите приказки, които съществуват.

Това определение четем в изпълненото с възхита писмо на Якоб и Вилхелм Грим до техните норвежки последователи и съмишленици, събирачите на народни приказки Петер Кристен Асбьорнсен и Йорген Му. През 1836 г. двамата приятели прочитат „Детски и домашни приказки“ на Братя Грим и откриват своето призвание – през следващите петнайсет години ще обиколят цяла Южна Норвегия, ще разговарят с всички онези, които най-добре познават народното творчество – земеделци, пастири, ловци, прислужници, деца и старци, ще пишат писма на приятели и познати от всички краища на страната с молба да им изпращат местни приказки и предания. Плодовете на този епохален труд са забележителни – два тома под заглавие „Норвежки народни приказки“, два тома „Норвежки приказки за тайнствени същества и народни сказания“, както и множество самостоятелни приказки, поместени в различни сборници. Същевременно от ранна възраст двамата започват да събират народни приказки, които издават в няколко сборника, най-известен сред които е „Норвежки народни приказки“.

Сега за първи път българският читател държи в ръцете си двутомно пълно илюстровано издание, което съдържа всички приказки, събрани от Асбьорнсен и Му, както и всички оригинални класически илюстрации от XIX век. Предавани от уста на уста и от поколение на поколение, тези приказки ни пренасят в страната на величествените фиорди, на вековните лесове, на непристъпните ледени планини и могъщите водопади, земя, населена с вълшебни птици и омагьосани мечоци, със зли мащехи и строги крале, с красиви принцеси и смели герои, земя на тролове и великани. Веднъж привикнал и потопил се в тези приказки, читателят бързо ще добие представа за духа на норвежкия народ – високата цел, към която са се стремили техните събирачи.

Cпopeд Якoб Гpим нopвeжкитe пpикaзки ce xapaктepизиpaт cъc „caмoбитнocт и пълнoтa, кoитo нe мoгaт дa бъдaт oткpити в твopчecтвoтo нa нитo eдин дpyг нapoд“.

Книги, подобни на "Норвежки народни приказки, том 1"

Ех, магесническа му работа
--3%

Ех, магесническа му работа

Калоян Захариев

24.90 лв.
Сърничката Точица

Сърничката Точица

Хелън Питърс

9.90 лв.
Агънцето Лъки

Агънцето Лъки

Хелън Питърс

9.90 лв.
Голямото бягство на зебрата

Голямото бягство на зебрата

Катрин Ръндал

17.49 лв.
Одисея. Приключенията на Одисей
-10%

Одисея. Приключенията на Одисей

18.86 лв.

Други книги от Йорген Му

Коментари за "Норвежки народни приказки, том 1"
Бюлент Бейтула - 29/01/2024
Втори том кога излиза?

Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах