Абонамент за бюлетин
Новите положения в устройството на територията, благоустройството и кадастъра
-5%

Новите положения в устройството на територията, благоустройството и кадастъра

ISBN: 9789546082695
Издател: Труд и право
Издадена: 2019
Брой страници: 408
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x21.00
Корична цена: 36.00 лв.
Цена: 34.20 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Икономика и право, Юридическа литература, Право, Закони и нормативни актове
Урегулиране, опазване и застрояване на поземлените имоти
Ограничения на собствеността за благоустройствени цели
Въздействие на административноправните режими върху правото на собственост

Изданието предлага задълбочено изследване на промените в Закона за устройство на територията, приети в периода от 2015 г. до 2019 г. Основен акцент са измененията и допълненията в ЗУТ, обнародвани през 2019 г., както и промените в Закона за кадастъра и имотния регистър от 2019 г. (обн. ДВ, бр. 41 от 21 май 2019 г.) Изложението обхваща актуални въпроси, свързани с административноправния и вещноправния статут на недвижимите имоти в контекста на устройствените и административнотехническите изисквания на ЗУТ и на специалните закони. Засегнати са промяната на предназначението, урегулирането и застрояването на поземлените имоти, с акцент върху производствата, осигуряващи реализацията на мероприятия на държавата и общините. Разгледани са процедурите по допускане, съгласуване и одобряване на парцеларни планове за елементите на техническата инфраструктура, както и специалните правила за изграждане на линейни мрежи на техническата инфраструктура в и извън границите на урбанизираните територии. Изданието включва и сравнителноправен анализ на актуалната правна уредба на линейните енергийни обекти на техническата инфраструктура и техния вещноправен статут.

В отделните глави, са включени правни изследвания по основни институти на благоустройственото право и въздействието им върху упражняването на вещните права върху недвижимите имоти. Отделено е и внимание на връзката на устройството на териториите по ЗУТ с административноправните режими, уредени в други закони, които също съдържат правила за ползването, опазването и застрояването на поземлените имоти, както и ограниченията на собствеността за благоустройствени цели и в защита на обществените интереси.

В изданието е отделено внимание на измененията в Закона за кадастъра и имотния регистър, с които се въведоха промени в производството по създаване на кадастралните карти и кадастралните регистри, преобразуването на картите на възстановената собственост в кадастрални карти, както и изцяло новата уредба на поддържането им в актуално състояние, включително при непълноти и грешки, допуснати в производството по одобряването им. Засегнати са и актуалните процеси по създаване на специализираните кадастрални карти и реда за предоставяне на достъп до данните в тях, както и отразяването в кадастъра на зоните за ограничения, които произтичат от закон, административен акт или договор.

Анализирана е съдебната и административна практика, очертаваща ключовото значение на административните режими, както и въпроси, свързани със защитата на правата и законните интереси на лицата, засегнати от актовете, издавани по ЗУТ. В отделни глави са анализирани актуални теми по прилагането на специалните устройствени закони – Закона за устройството и застрояването на Столичната община и Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Засегнати са актуални въпроси на отчуждаването за реализиране на мероприятия на държавата и общините, предвидени в подробен устройствен план, защита на правата на засегнатите собственици, както и практически проблеми при издирването на действителните собственици, връчване на отчуждителния акт и изплащане на дължимите обезщетения.

Целева аудитория: практикуващи юристи – адвокати, нотариуси, частни съдебни изпълнители, юрисконсулти и експерти в специализираните държавни органи – в структурите на МРРБ и ДНСК, в областните администрации, общините и кметствата; специалистите в корпоративните структури – инвеститори, проектантски звена, строителни предприятия; специалистите на свободна практика – предприемачи, проектанти, геодезисти и архитекти, както и граждани, проявяващи интерес към инвестиционния и строителния процес.

Книги, подобни на "Новите положения в устройството на територията, благоустройството и кадастъра"

Актуални въпроси на договора по Закона за обществените поръчки. Правни аспекти
-10%

Актуални въпроси на договора по Закона за обществените поръчки. Правни аспекти

Антония Илиева

15.75 лв.
Социално и здравно осигуряване 2021
-10%

Социално и здравно осигуряване 2021

Доц. д-р Нина Гавренова - съставител

22.50 лв.
Социално подпомагане 2021
-10%

Социално подпомагане 2021

Доц. д-р Нина Гавренова - съставител

9.00 лв.
Новото данъчно законодателство през 2021 г.
-5%

Новото данъчно законодателство през 2021 г.

Колектив

36.10 лв.
Новото данъчно законодателство през 2021 г. + достъп до специализиран сайт
-5%

Новото данъчно законодателство през 2021 г. + достъп до специализиран сайт

Колектив

41.80 лв.

Други книги от Валентина Бакалова

Коментари за "Новите положения в устройството на територията, благоустройството и кадастъра"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах