Абонамент за бюлетин
Немски литературни простори
-5%

Немски литературни простори

ISBN: 9786191524358
Издател: Изток-Запад
Издадена: 2014
Брой страници: 176
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 12.00 лв.
Цена: 11.40 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Проза
Венцеслав Константинов е автор на книги с есета, афоризми и стихове, на студии, статии и радиопредавания върху немската, австрийската, швейцарската и българската литература. Чрез неговите преводи до българския читател стигат творби на Гьоте, Хайне, Рилке, Томас Ман, Стефан Цвайг, Франц Кафка, Бертолт Брехт, Макс Фриш, Хайнрих Бьол, Фридрих Дюренмат, Валтер Бенямин и много други. Завършва германистика и философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Там става преподавател по превод на немскоезична поезия. Като гост на Берлинската артистична програма на Немската служба за академичен обмен (DAAD) живее в Германия. Изнася лекции и участва в научни конференции в университети на Берлин, Лайпциг, Марбург, Виена, Прага, Берн, Цюрих, Лозана и др. Пребивава в Нюйоркския щатски университет в Дженесио. Носител е на Наградата за преводаческо изкуство на Федералното министерство за образование и култура във Виена (1993), Наградата на Съюза на преводачите в България за цялостно творчество (2006), Наградата на София за литература (2013) – за антологията „Великите немски поети от XII до XX век“ (2012). Автор е на есеистичните книги „Писатели за творчеството“ (2007), „Флейтата на съня“ (2010), „Гоблен, извезан с дяволски опашки“ (2011), на книгата с афоризми „Тайният живот на дъжда“ (2012) и стихосбирката „Невидимите сигурни неща“(2013). Живее в София и родопското село Солища.

„Немски литературни простори“ предлага двадесет размишления върху съзерцанието и делото, тайнството на радостта, завръщането към видимия свят, поезията и борбата, живота и мечтата, мъдростта и себеотрицанието, хумора и строгостта, разпадането на ценностите, иронията и откровението, драмите на съзнанието, избора и свободата, отчаянието и надеждата, самотата и смъртта.

Есетата на Венцеслав Константинов са възникнали в дългото общуване с творчеството на големи немски писатели от минали времена до наши дни.

Книги, подобни на "Немски литературни простори"

Литературни изкушения
-10%

Литературни изкушения

Венцеслав Константинов

18.00 лв.
Котката на Сократ
-10%

Котката на Сократ

Венцеслав Константинов

18.00 лв.
Подковаване на скакалец
-5%

Подковаване на скакалец

Венцеслав Константинов

17.10 лв.
От Танхойзер до Шумахер
-5%

От Танхойзер до Шумахер

Венцеслав Константинов

9.50 лв.
Тайният живот на дъжда
-10%

Тайният живот на дъжда

Венцеслав Константинов

4.50 лв.

Други книги от Венцеслав Константинов

Коментари за "Немски литературни простори"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах