Абонамент за бюлетин
Морски приказки от цял свят
-10%

Морски приказки от цял свят

ISBN: 9786197280098
Издател: Атеа букс
Издадена: 2016
Брой страници: 304
Корица: Твърда
Език: Български
Размери: 22.00x29.00
Корична цена: 22.00 лв.
Цена: 19.80 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Детска литература, Приказки и легенди
Идеята да се издаде антология на морски приказки от цял свят се роди и оживя на българска земя, под родното небе, на Черноморското крайбрежие...

От хилядолетия хората са плавали по вълните, но не са познавали морето така, както ние днес. За тях то е било тайнствено и страшно. Никой не е можел да проникне в глъбините му. Затова и хората си представяли, че животът в него е като живота на сушата. Или чисто и просто изваждали морските жители от водата и ги карали да действат на земята...

И всяка нова история за непознатото море се понасяла като вълна от уста на уста. И като всяко народно творчество достигала до четирите краища на света.

Така вълшебната мелничка, която мели сол и осолява морето, се намерила и в Гърция, и в Испания, и в Англия, и в Естония. Ала коя мелничка да предпочетеш? Разбира се, най-сладкодумната, най-интересната! Понякога до други народи достигали само отделни мотиви и образи. И ето че срещаш една и съща ситуация в различни приказки.

А всички те са хубави и не ти се ще да пропуснеш нито една! Тогава? Прибягваш към опита, който се е натрупал за векове – от древните народни певци до днешните майстори-разказвачи.

Потопете се в дълбокия вълшебен свят на морските обитатели и пътешествайте смело по вълните на въображението!

-----------------
Чавдар Аладжов е роден на 27 октомври 1926 г. в Златоград. Той завършва гимназия в Стара Загора и право в Софийския университет. Прадядото на Чавдар Аладжов – Дойчо Аладжов - е сподвижник на Васил Левски и Атанас Узунов и председател на революционния комитет в Симеоновград. Чавдар Аладжов работи като драматург на Детския радиотеатър, заместник главен редактор на списание “Дружинка”. Той е първият автор на популярното предаване “В света на книгите”. Чавдар Аладжов е автор на сборници с разкази: “Валя и космонавтката”, “Високата каменна ограда”, “Завладяването на полю- са”; Повести: “Отмъстителят Смели”, “Последната Троянска война”, “Бягане из лабиринта”, “Случка в Малта - 69”, “Часът на изпитанието”, “Ключ за всички брави”. Една от най-интересните му творби е романът “Дяволии до шия. Из житието-битието на Хитър Петър и Настрадин Ходжа”.

Книги, подобни на "Морски приказки от цял свят"

Балада за самозвания рицар Желязко и огнедишащия дракон Димчо

Балада за самозвания рицар Желязко и огнедишащия дракон Димчо

Сотир Гелев, Пенко Гелев

20.00 лв.
Ех, магесническа му работа
-10%

Ех, магесническа му работа

Калоян Захариев

21.68 лв.
ЖАБЧЕТО КВАК

ЖАБЧЕТО КВАК

6.99 лв.
ПОНИТО ТРОПЧО

ПОНИТО ТРОПЧО

6.99 лв.
БУХАЛЧЕТО БУХИ

БУХАЛЧЕТО БУХИ

6.99 лв.

Други книги от Чавдар Аладжов - съставител

Коментари за "Морски приказки от цял свят"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах