Абонамент за бюлетин
Мери
-10%

Мери

ISBN: 9789543304714
Издател: Унискорп
Издадена: 2018
Брой страници: 372
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 17.00 лв.
Цена: 15.30 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
Брутална история за живот във военна диктатура

Годината е 1973 г., въпреки че не е споменато пряко в романа. Студентите са окупирали Атинската политехника в продължение на три дни. Бунтът е потушен със сълзотворен газ, но въпреки това е смятан за началото на края на хунтата, която пада девет месеца по-късно. Протестите навлизат в третия си ден, а Мери е на път да се срещне с Димос, чийто глас ехти от високоговорителите. Тя иска да му каже, че е бременна, че детето е негово, но не успява. Военните са призовани да настъпят и Мери е арестувана за подривни действия. Тя е държана тринайсет дни в скандалната щабквартира на полицията, мястото с Небето и Минус две.

„Няколко имена, това е всичко. Тогава няма да имате нужда от крила, за да напуснете това място.“ Но Мери е твърда: тя не трябва да говори. Докато никой не знае какво носи в утробата си, те не могат да я принудят да даде ничие име, дори своето собствено.

Като наказание тя е изпратена на остров с бивш затворнически лагер заедно с още пет жени и малко момче – нейната съкилийничка Зоуи, Фани и петгодишния и син Йосиф, Рита и Принцесата на нервите, както и Юлия, възрастна жена, която е оцеляла две предишни присъди на този остров затвор. От студената къща, в която са настанени, има изглед към гробището на острова с гробове, останали от гражданската война. Това е мястото, където Мери пише историята си.

Жените трябва да почистват в подготовка за пристигането на нови затворници. „От този момент нататък сте собственост на държавата“, ги поздравява комендантът на лагера, а след това определя Юлия като лидер на групата. Тяхното съществуване е уязвимо, солидарността е единственото нещо, от което зависи оцеляването им. В крайна сметка, остава само един въпрос: кой решава дали един живот да продължи, или не?

Книги, подобни на "Мери"

Тайната афера

Тайната афера

Ерика Джеймс

23.00 лв.
Недовършена симфония

Недовършена симфония

Григор Бануши

20.00 лв.
Момичето, което пропадна в морето
-10%

Момичето, което пропадна в морето

Акси О

19.80 лв.
Поп, дама, вале / Смях в тъмното
-10%

Поп, дама, вале / Смях в тъмното

Владимир Набоков

25.20 лв.
Без герой

Без герой

Т. К. Бойл

22.00 лв.

Други книги от Арис Фиоретос

Коментари за "Мери"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах