Абонамент за бюлетин
Медальонът, част II

Медальонът, част II

ISBN: 9789544560058
Издател: Архипелаг
Издадена: 2010
Брой страници: 432
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.40x21.50
Корична цена: 14.00 лв.
Цена: 14.00 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Проза
ИСТОРИЧЕСКИ РОМАН В ДВЕ ЧАСТИ

Мащабна историческа сага за българите насред кипежа на световните събития от края на ХІХ век. Динамичен разказ, в който минало и съвременност се преплитат, осветени от появата на един старинен медальон.
Двете части, на които е разделено пове-ствуванието, произтичат една от друга, за да откроят цялостно, в глобален мащаб, философията на случващото се по европейските сцени. Това е епоха, белязана от важни, съдбовни събития, и то не без помощта на гениалната диригентска палка на Бисмарк. И в тази епоха до великия Бисмарк се изправя друга велика – макар и много различна личност – Георги Бенковски.
Ето затова в романа читателят ще открие много повече, отколкото в учебниците по история или във вчерашния вестник. Ще открие себе си и ще се обърне назад. И може би сам ще потърси своя корен във времето. И ще бъде прекрасно, ако той, днешният етнически българин, турчин, поляк, арменец или всякакъв друг наш съвременник, се съизмери с предците си. "Медальонът" има уникалната мисия на такова литературно произведение, което най-после над реките от пролята в миналото кръв прехвърля мостове– от едните към другите и от миналото към бъдещето.
Защото ние всички сме родени тук, в тази земя, и заслужаваме да знаем истината!

"Повече от история, повече от роман! Много силна в детайла, с неподозирано майсторство и след колосалните проучвания Галина Златарева успява да създаде панорама на тогавашна Европа (1843-1885 г.) и да очертае апетитите на Великите сили към Балканите. А в Османската империя един млад търговец, напълно несъзнаващ тези вихри, бушуващи над главата му, се стреми към богатство и слава. Но животът му се преобръща главоломно и той се оказва начело на самоубийственото въстание на своите сънародници.
Умело вплетена и съвременна сюжетна линия. Въпреки големия обем, романът се чете на един дъх и оставя у всеки чувството на гордост, че е българин."
Весела Люцканова, писател

"Мога да кажа, че "Медальонът" прави разбираеми много неща от миналото на България и Европа, които в учебниците са само загатнати, премълчани или изкривени. А съвременният сюжет прекрасно се вплита в историческия, осветява по нов начин и него, и случващото се днес."
Огнян Халембаков, историк

Книги, подобни на "Медальонът, част II"

Други книги от Галина Златарева

Коментари за "Медальонът, част II"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах