Абонамент за бюлетин
Малката
-10%

Малката

Издател: Летера
Издадена: 2020
Брой страници: 464
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 20.00 лв.
Цена: 18.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
„Малката“, Le petite, така наричат заради дребничкия ѝ ръст една от най-прочутите жени на света – мадам Тюсо, създателката на музеите на восъчни фигури – вече в 26 града на Европа – от Лондон, през Париж, Берлин до Истанбул и Прага, в Азия и Америка (7 музея само в САЩ!).

В романа си английският писател от новото поколение Едуард Кари възстановява миг по миг динамично и с невероятно чувство за хумор и силни емоции живота на тази забележителна личност – през бедното ѝ детство в родната Швейцария до Париж, където е асистентка на доктор Курциус, до триумфа ѝ в Лондон. В центъра на романа с почти документална точност е възстановена обстановката в Париж преди Великата френска революция от 1789-1799 година – появяват се фигурите на крал Луи XVI, на кралица Мария Антоанета, на принцовете и принцесите.

Мадам Тюсо работи в двореца „Версай“ като частна учителка по скулптура и рисуване на най-малката сестра на краля, принцеса Елизабет. Появяват се легендарните личности на енциклопедистите – Волтер, Жан Жак Русо, Дидро, на великия американец Бенджамин Франклин, а с избухването на революцията – демократите и тирани: Марат, Робеспиер, Дантон, Сен Жюст, като наред с тях с най-големи подробности научаваме всичко за щурма на Бастилията, за гилотината, от която дори самата мадам Тюсо по чудо се спасява – до срещата й в затвора с Жозефин, която още не е станала съпруга на Наполеон и императрица на Франция, след това присъстваме на извайването на восъчния портрет на самия император.

Във финала на романа Тюсо е в Лондон, където и до днес е музеят ѝ, на Бейкър Стрийт, недалече от прочутата квартира на Шерлок Холмс. Вече на преклонна възраст, тя общува с Чарлс Дикенс, с философа Едмънд Бърк, с победителя на Наполеон – херцога на Уелингтън и други прочути английски величия от епохата.

-------------------------

Едуард Кари (р. 1970 г.) е английски драматург и романист. Той адаптира за сцената „Парфюмът“ на Патрик Зюскинд и „Пинокио във Венеция“ на Робърт Кувър. Като млад работи в музея на восъчните фигури на мадам Тюсо в Лондон, учи в САЩ и днес е преподавател в университета на Тексас, женен е за американската писателка Елизабет Макракън, носителка на национални награди, чийто най-известен роман е „Къщата на великана“. От 2000 до 2015 година Едуард Кари пише пет романа, през 2018 публикува най-нашумялата си творба романа „Малката“, преведен с огромен успех в Русия, Франция, Германия и др. Кари често илюстрира сам с ексцентрични рисунки своите романи.

Книги, подобни на "Малката"

Бал във Версай

Бал във Версай

Даниел Стийл

19.99 лв.
Сингулярност

Сингулярност

Балсам Карам

18.00 лв.
Бисери на мъдростта

Бисери на мъдростта

Огняна Иванова

19.90 лв.
Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд

Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд

Робърт Луис Стивънсън

14.90 лв.
Тайната афера

Тайната афера

Ерика Джеймс

23.00 лв.

Други книги от Едуард Кари

Коментари за "Малката"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах