Абонамент за бюлетин
Майстора и Маргарита
-10%

Майстора и Маргарита

ISBN: 9789545275258
Издател: Дамян Яков
Издадена: 2010
Брой страници: 496
Корица: Твърда
Език: Български
Размери: 14.50x21.50
Корична цена: 20.00 лв.
Цена: 18.00 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Световна класика
Нов превод на знаковия роман, написан в периода 1929–1940 г. и публикуван за първи път в съкратен вариант в брой 11 на списание „Москва“ през 1966 г. – 26 години след кончината на автора. Това ново издание се оказа истинско предизвикателство за екипа на издателството.

РОМАНЪТ
Определянето на жанра на творбата е проблематично – свързан е както с мистиката, сатирата и мелодрамата, така и с философската притча, фантастиката и фарса, а в основната конструкция е вписан друг роман. Така се преплитат сюжетните линии за сталинистката реалност в Москва в началото на 20-те години на миналия век, дяволски мистификации, трагичната гибел на Исус Христос и кошмарите на неговия съдник Пилат Понтийски и нечовешки отдадената любов между една жена и един творец.

В първата си редакция романът е с различни варианти на името. Тя е унищожена от самия автор на 18 март 1930 г., след като разбира, че пиесата му „Кабала святош“ е забранена. Работата над „Майстора и Маргарита“ е възобновена през 1931 г. Втората редакция е писана до 1936 г., а третата, започната през втората половина на 1936 г., първоначално е наречена „Князът на мрака“, но още през 1937 г. се появява добре познатото ни сега заглавие „Майстора и Маргарита“.

За да достигне романът до читателите си, основна заслуга има съпругата на писателя Елена Сергеевна Шиловская, която в тежките сталински времена успява да запази ръкописа и го показва години по-късно на филолога А.З.Вулис. Потресеният Вулис разказва за находката си на много колеги, след което в литературна Москва започва да се говори за новооткрит велик роман. Това води до първата публикация в списание „Москва“ през 1966 г. в тираж 150 хил. екземпляра. В него има две предисловия – на Константин Симонов и на Вулис. Редактираният текст на романа излиза самостоятелно през 1973 г., а окончателният текст е публикуван в пети том на събраните съчинения на Булгаков, издадени през 1990 г.

Книги, подобни на "Майстора и Маргарита"

Бялата гвардия

Бялата гвардия

Михаил Булгаков

22.00 лв.
Майстора и Маргарита

Майстора и Маргарита

Михаил Булгаков

18.00 лв.
Майстора и Маргарита - синьо издание

Майстора и Маргарита - синьо издание

Михаил Булгаков

23.90 лв.
Майстора и Маргарита
-10%

Майстора и Маргарита

Михаил Булгаков

14.40 лв.
Театрален роман

Театрален роман

Михаил Булгаков

17.00 лв.

Други книги от Михаил Булгаков

Коментари за "Майстора и Маргарита"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах