Абонамент за бюлетин
Магията на думите
-10%

Магията на думите

ISBN: 9789549696516
Издател: AMG Publishing
Издадена: 2021
Брой страници: 280
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x21.00
Корична цена: 14.95 лв.
Цена: 13.46 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Философия, психология, етика, Познай себе си
12 лесни стъпки за постигане на близост, доверие и разбирателство в общуването

Правилните думи притежават силата само за няколко секунди да създадат хармония в общуването, а неправилните – да предизвикат конфликт. Думите обаче са и нещо много повече – те могат да променят дори нашия мозък.

До този извод стигат авторите на книгата „Магията на думите”. Андрю Нюберг е лекар, специалист в областта на невронауката, който заедно с Марк Уолдман прави забележително проучване за функционирането на мозъка и въздействието на езика върху нея. То включва сканиране на мозъка, както и анализ на най-съвременните изследвания в сферата на комуникацията и практиките за спокоен ум. В резултат на тези дългогодишни усилия двамата автори създават цялостна стратегия, наречена съпричастна комуникация. В 12 лесни стъпки тя ни позволява да създадем специална връзка с ума на своя събеседник, така че мозъците ни да работят като един.

В тази среда на разбирателство ние можем да общуваме по-ефективно, да слушаме по-добре, да си сътрудничим без усилие и да постигаме по-успешно своите цели. Независимо дали става въпрос за бизнес преговори, семеен спор или възпитание на деца, съпричастната комуникация е лесен и доказан начин да се постигне диалог, в който печелят и двете страни. Тя е условието да се насладим на близост, доверие и разбирателство в общуването.

Една-единствена негативна дума поражда сериозни промени в нашия мозък – това показват реалните изследвания. Отрицателните думи провокират в нас реакцията „бий се или бягай”, което води до развиване на страховити умствени сценарии и отделянето на разрушителни неврохимикали. Това влияе както на собственото ни здраве и поведение, така и на нашите взаимоотношения. В подобна напрегната ситуация ние не бихме могли нито да реагираме адекватно, нито да проведем едно ползотворно общуване. За да променим тази ситуация, трябва да променим съзнателно своите вродени модели, а това става сравнително лесно чрез принципите на съпричастната комуникация – комбинация от 12 стъпки, които ни помагат да се отпуснем и да създадем специална връзка с човека отсреща, така че да разберем по-добре неговата гледна точка и дори да усетим емоциите, които изпитва:



12-те компонента на съпричастната комуникация са:

1. Отпуснете се

2. Останете в настоящия момент

3. Поддържайте вътрешна тишина

4. Бъдете по-позитивни

5. Мислете за най-дълбоките си ценности

6. Върнете се към приятен спомен

7. Наблюдавайте невербалните знаци

8. Изразявайте висока оценка и признателност

9. Говорете топло

10. Говорете бавно

11. Говорете кратко

12. Слушайте внимателно

Как да говорим така, че мозъкът на човека отсреща наистина да „чува” това, което му казваме; как да попречим на негативизма и мислите си да повлияят отрицателно на разговора; как да говорим с цялото си тяло, а не само с гласа си; как да разпознаваме невербалните знаци в диалога; как да трансформираме негативната реч в позитивна – това са само част от уменията, на които ни учи съпричастната комуникация.

Проучванията чрез сканиране на мозъка в комбинация с най-новите изследвания в областта на езика, комуникацията и практиките за спокоен ум показват, че описаните стратегии могат да подобрят паметта и познавателния процес, като същевременно намалят стреса, безпокойството и раздразнителността – фактори, за които е известно, че подкопават ефективността на всеки разговор или социално взаимодействие. Ако практикувате тези стратегии всекидневно, вашата увереност в себе си и удовлетворението ви от живота ще нарастват така, че това да може да бъде доказано с измервания в лаборатория или в домашни условия – обещават авторите на книгата.

Като променим начина, по който използваме речта си, ние променяме своето съзнание, а това на свой ред влияе на всяко чувство, мисъл и поведение в живота ни.

Книги, подобни на "Магията на думите"

Скрита дарба
-10%

Скрита дарба

Полина Помплиано

17.91 лв.
Стани каквото си
-5%

Стани каквото си

Алън Уотс

17.10 лв.
Как да живеем в ерата на тревожността
-10%

Как да живеем в ерата на тревожността

Франк Талис

23.40 лв.
Капанът на перфекционизма
-5%

Капанът на перфекционизма

Томас Къран

20.81 лв.
Наръчник за критическо мислене
-5%

Наръчник за критическо мислене

Росен Люцканов

28.41 лв.

Други книги от Андрю Нюбърг

Коментари за "Магията на думите"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах