Абонамент за бюлетин
Магизточник

Магизточник

ISBN: 9789544221287
Издател: Архонт-О
Издадена: 2023
Брой страници: 384
Корица: Мекa
Език: Български
Националност: Английска
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 12.00 лв.
Цена: 12.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Фантастика, фентъзи
Общоизвестна истина от Света на Диска е, че осмият син на осмия син трябва да стане магьосник. На осмия син на осмия син, та чак на следващия осми син - се родил магьосник на квадрат, иначе казано - магизточник. Не е проста работа това да си магизточник, не си какъв да е. Този магьосник кара обитателите на Невидимия университет да изглеждат като най-обикновени илюзионисти и фокусници.

Но.. Светът се разбунва, наближава гръмка война. Спасението лежи в ръцете на Ринсуинд. Отново. Не, че много му се иска да се забърква, премеждията просто му се случват и все му се налага да се спасява от живота. Помощник тук ще му бъде дъщерята на Коен Варварина - Конина. Нейната мечта е да стане фризьорка, но я оставя временно настрана, за да реже глави и крайници. Багаж е влюбен, обиден и вбесен, а капакът му свидетелства за тези чувства не веднъж.

Добрата стара компания на Ринсуинд продължава да ни изненадва с поредната доза щуротия, която ще сътвори ред комични ситуации, но в „Магизточник“ започват да се усещат вече и тъмни краски, мрак между редовете на творбата, които в последствие пак ще ни накарат да се смеем от сърце, но.. но.

Замесени са и една шапка, везир с колекционерски пристрастия, новоизлюпеният герой Найджъл Разрушителя, син на Зайкодуп... Могъщия?, с вълнено бельо (по заръка на мама, как иначе), суховати магьосници, тролове и още много други.

Книгата хвърля светлина върху темата за властта, какво означава тя и как въздейства на хората. Така се поставя началото на една постоянна идейна линия в книгите на Пратчет.

Абсурдизмът по ширините на плоския свят е безпощадно иронизиран от сър Тери Пратчет, а на читателя не му остава друго освен да поглъща фантазията, да прикрива деликатно кикотенето си на публични места и да наблюдава цялото приключение с широко отворени очи.

Родил се е магизточник - толкова могъщ магьосник, че в сравнение с него всички останали са безделници с островърхи шапки. Появата му е достатъчна да тласне Света на Диска, който - естествено - е плосък и се носи в пространството върху корубата на огромна костенурка, към безмилостна тавматургична война.

На пътя му се е изпречил единствено Ринсуинд, най-некадърният магьосник, който иска да спаси света или поне онази негова част, където се намира самият той.

Нови герои се включват в приключението - Конина, варварката-фризьорка, Найджъл Разрушителя (чиято майка и до ден днешен го кара да носи вълнено бельо) и може би първото юпи сред духовете, според което в маслените лампи има голям неразработен потенциал.

Този път приключението се пренася на изток или към главината, или накъдето си ще. И не само преписва на воля от Омар Хаям, от „Похитителите на изчезналия кивот“, от „Хиляда и една нощ“ и сладникавите филмчета по тях, но ги пренаписва, без да му трепне ръката.

Книги, подобни на "Магизточник"

Едно драсване на перото
-10%

Едно драсване на перото

Тери Пратчет

24.30 лв.
Пощоряване

Пощоряване

Тери Пратчет

12.00 лв.
Опаричване

Опаричване

Тери Пратчет

12.00 лв.
Алергия към магия
-10%

Алергия към магия

Тери Пратчет

26.10 лв.
Автентичната котка
-10%

Автентичната котка

Тери Пратчет

12.60 лв.

Други книги от Тери Пратчет

Коментари за "Магизточник"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах