Абонамент за бюлетин
Литературни похождения, том 2
-5%

Литературни похождения, том 2

ISBN: 9786190102205
Издател: Изток-Запад
Издадена: 2018
Брой страници: 608
Корица: Твърда
Език: Български
Размери: 14.00x21.50
Корична цена: 33.00 лв.
Цена: 31.35 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Научна литература, Езикознание и литературознание, Литературна критика
Настоящият том ни среща с различни автори и разнородни творби, много от които непознати на читателя. Пътешествие, в което авторът умело е втъкал множество нишки, свързващи родното със световното, единично-българското с множественото чуждо. Текстовете му имат едно изключително важно качество – лекотата. Никола Георгиев е майстор в обясняването на сложни литературни явления, като хвърля мостове във времето с отнета, или безтегловна, тежест, gravità senza peso, по думите на Гуидо Кавалканти. Зоркият съпоставителен поглед на изследователя препраща, сравнява, създава, отрича, утвърждава и осветлява различни феномени. Лекота и дълбочина, единност и множественост, еднозначност и многозначност се разгръщат пред нас с ефирна нежност, която преминава в меко удоволствие и обгръща читателя в призрачния воал на безвремието.

Чутовен размах и дълбочина, поднесени с лекота. Как иначе можем да определим размишленията върху темата за смъртта, бесилото и въжето – от погледа на Ботев, Вазов, Гео Милев и Фурнаджиев, с мостове към Франсоа Вийон, Рембо и Антон Шкерц, с неговата стихосбирка „Рапсодии за българския гуслар“? Или двата незавършени романа – „Приключенията на добрия войник Швейк“ на Хашек и „Приключенията на Гороломов“, на Йовков, които внезапно ни изправят пред „Чудатият овчар“ на Шарл Сорел от 1633 г., Д’Юрфе и Пол Скарон. Ерудираност, която топли и приобщава.

Анализите и наблюденията на Никола Георгиев се родеят с неограничените възможности на самото литературознание. А в случая неограничено е и удоволствието: от Елин Пелин, Яворов и Радичков до „изоморфните глаголствания“ на храбрия войник Швейк.

Сава Славчев

Книги, подобни на "Литературни похождения, том 2 "

Литературоведският Вавилон, том 3
-5%

Литературоведският Вавилон, том 3

Никола Георгиев

27.55 лв.
Литературна теория
-5%

Литературна теория

Никола Георгиев

27.55 лв.
С амбиция в излишък и морал в недостиг
-5%

С амбиция в излишък и морал в недостиг

Илия Луканов

17.10 лв.
Ходене по буквите, том 1

Ходене по буквите, том 1

Марин Бодаков

30.00 лв.
Прочити на Данте. Ад
-10%

Прочити на Данте. Ад

Владимир Градев

21.60 лв.

Други книги от Никола Георгиев

Коментари за "Литературни похождения, том 2 "
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах