Абонамент за бюлетин
Лед
-10%

Лед

ISBN: 9786197392128
Издател: Ерго
Издадена: 2017
Брой страници: 1092
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 16.00x23.00
Корична цена: 19.00 лв.
Цена: 17.10 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза, Фантастика, фентъзи
Епичен философо-фантастичен трилър

----------------------------
Действието на романа Лед се развива в алтернативна действителност: 1924 година, Първата световна война не се е състояла, в Петербург властва Всерусийският император, Кралство Полша е все така замразено под властта на източния деспот и остава в Бел Епок. Във Варшава, скована от лед, в средата на лятото вилнеят снежни бури, по улиците шестват лютите – неземните ангели на Мраза, замразяващи истина и фалш.... Бенедикт Герославски – способен студент математик, но и непоправим хазартен тип, е принуден от царското Министерство на Зимата да тръгне с Транссибирския Експрес за далечния леден Иркутск с мисия да намери баща си – заточеник в Сибир, оставен на принудително заселване в Сибир, който по неизвестен и странен начин умее да разговаря с лютите, преобразяващи Историята. Срещу хиляда рубли синът се отправя в рискованото пътуване, което ще промени живота му...

Фабулата искри от спиращи дъха обрати - политически, любовни, криминални, с вплетени научни, технологични и метафизични ракурси, с интригуващи образи – изобретателя Никола Тесла, философите Тарски и Котарбински, Пилсудски и Распутин - населяващи сцената, разпъната между мизерната реалност в царска Варшава през лукса на Транссибирската железница до иркутските салони на местната полска буржоазия и поднебесния дворец на генерал-губернатора, за да стигне до снежните полета на далечния Север, реално и мистично преобразен след падането на Тунгуския метеорит. Роман за Историята, разказ, видян в двоен ракурс – през очите на главния герой и на неговата проекция под формата на „същество, което не съществува”, което трябва да се изправи пред смразяваща кръвта в жилите „друга възможна” световна история, в необикновено пътешествие до срещата с Другостта.

-------------------

Яцек Дукай (р. 1974, Тарнов) – един от най-значимите съвременни полски прозаици – завършва философия във Варшавския университет, което стои в основата на широкия диапазон от теми в творбите му и навлизането в множество области от човешкото познание. Автор е на романи, които се превръщат в събитие за любителите на жанра сайънс фикшън: „Ксаврас Вижрин“, „Черни океани“, Extensa, „Други песни“ (изд. на бълг. 2015, „Колибри“, прев. Силвия Борисова), „Перфектно несъвършенство“, „Лед“, както и на много разкази, един от които – „Катедрала“ – екранизиран като анимационен филм от Томаш Багински, е номиниран „Оскар“ през 2003 г. Яцек Дукай е многократен носител на наградата за научна фантастика „Януш А. Зайдел“ и е номиниран за наградите Nike, Cogito и Angelus. За романа „Лед“ е удостоен с наградата „Кошчелски“ (2008) и с Наградата за литература на Европейския съюз (2009).

Книги, подобни на "Лед"

Други песни
-10%

Други песни

Яцек Дукай

18.00 лв.
Трите очи

Трите очи

Морис Льоблан

18.00 лв.
Маракотовата бездна и други фантастични истории
-5%

Маракотовата бездна и други фантастични истории

Артър Конан Дойл

19.00 лв.
Последната саможертва, книга 6
-10%

Последната саможертва, книга 6

Ришел Мийд

17.91 лв.
Прахта на библиотеките

Прахта на библиотеките

Митко Маджунков

30.00 лв.

Други книги от Яцек Дукай

Коментари за "Лед"
биляна - 30/11/2017
Приветствам изданието на уважаваното издателство "Ерго". На фона на многото книги за банални битки в космоса тази книга се извисява с дълбочината и оригиналността си. Препоръчвам и първата книга на автора, "Други песни", която излезе преди година в "Колибри". Едно нещо ми направи неприятно впечатление - познавам работата на единия преводач В.Деянова от редица други книги и е доста смешно мегаломанското й автопредставяне. Недооценена ли се чувства или толкова жадна за слава?

Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах