Абонамент за бюлетин
Кюрдският въпрос - национални и регионални изменения

Кюрдският въпрос - национални и регионални изменения

ISBN: 9786197456066
Издадена: 2020
Брой страници: 156
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x21.00
Корична цена: 15.00 лв.
Цена: 15.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Социология и политология
Книгата на Негово Превъзходителство д-р Якуб Юсеф Ал-Атиики, „Кюрдският въпрос – национални и регионални измерения“, представлява своеобразна енциклопедия на кюрдския въпрос. Натрупаният с години емпиричен материал, събиран скрупольозно от научни архиви, дипломатически документи, периодика, богати лични контакти и впечатления, е организиран с прецизно систематизирани методологически инструменти. На фона на значимата научна продукция в областта на кюрдологията, изследването на Д-р Якуб Юсеф Ал-Атиики идва със своите нови акценти и конкретни научно приложни приноси.

На първо място, Д-р Якуб Юсеф Ал-Атиики поставя ясен акцент върху факта, че кюрдският проблем е една постоянно изменящата се проблемна ситуация. Причината за това е значимият времеви ресурс за процеса на формиране на една безпрецедентна лингвистична, социална и религиозна амалгама. Кюрдският въпрос излезе на регионалната сцена преди около един век като сериозно политическо предизвикателство. Става въпрос за народ от повече от 30 милиона души, които досега са правили осем неуспешни опита за създаването на собствена държава.

На второ място, Негово Превъзходителство Д-р Якуб Юсеф Ал-Атиики навлиза в детайлите на невероятната политическа хетерогенност и специфичното регионално разпределение, осветлявайки ингруповите особености на четирите местни кюрдски общества, а именно тези в Турция, Ирак, Сирия и Иран. Анализът, в който се чувства геополитическия размах на опитния дипломат, е изключително интересен.

Все пак, в третата глава, “Кюрдите и световните сили“, се чувства най-осезаемо аналитичната сила на опитния изследовател. Като човек със завиден професионален опит, кувейтският дипломат извежда на преден план значението на големите сили /ЕС, САЩ и Русия/ при определянето на бъдещето на кюрдския въпрос. Д-р Якуб Юсеф Ал-Атиики поставя силен акцент върху факта, че единствено силното интернационализиране на кюрдския проблем може да генерира положителни импулси за неговото развитие.

Книгата на Н.П., Д-р Якуб Юсеф Ал-Атиики има сериозен принос в кюрдологията и придобива особено значение, тъй като тя се превръща в иманентна част от българската и кувейтската научна литература.

Книги, подобни на "Кюрдският въпрос - национални и регионални изменения"

Мафията на жълтите павета
-5%

Мафията на жълтите павета

Калин Тодоров

12.35 лв.
Година на повече войни и промени. Международната политика и българската дипломация
-5%

Година на повече войни и промени. Международната политика и българската дипломация

Колектив

14.25 лв.
Небалансираният свят
-10%

Небалансираният свят

Густав Льобон

17.96 лв.
Семейни разправии. Хана Арент, Ерик Вьогелин, Реймон Арон
-10%

Семейни разправии. Хана Арент, Ерик Вьогелин, Реймон Арон

проф. Ивайло Знеполски

16.20 лв.
Големият упадък
-5%

Големият упадък

Нийл Фъргюсън

17.96 лв.

Други книги от Д-р Якуб Юсеф Ал-Атиики

Коментари за "Кюрдският въпрос - национални и регионални изменения"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах