Абонамент за бюлетин
Кучето е здраво
-10%

Кучето е здраво

ISBN: 9786192350666
Издател: Изида
Издадена: 2020
Брой страници: 224
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 12.99 лв.
Цена: 11.69 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
Тъжно-смешна история за живота в СССР стана хит в Дания

„Кучето е здраво“ е остроумна приказка за КГБ и живота в система на покорство

Тази история за гротескния живот в Съветския съюз се превръща в един от хитовете в днешната датска литература.

Разочарование, болка, недоимък, мигове на радост и сълзи – с това са белязани спомените на Соня Вестерхолт. Тя израства в Ленинград, днешния Санкт Петербург, и още на младини привлича вниманието на властимащите, като поставя под въпрос тоталитарната идеология.

На крехката възраст от 21 години тя вече е загубила първото си дете, развела се е, но отново среща любовта в лицето на датски студент, Оле – любов, която е наблюдавана зорко от КГБ и има дълготрайни последици.

Бракът на Соня с датчанина я прави обект на наблюдение от страна на КГБ. Но страхът трябва да се преодолее, любовта трябва да победи. Разрешават й да замине за Дания, но ако сътрудничи и доносничи на КГБ. Предател ли е тази жена? Страхува ли се да се опълчи и противопостави? Как ще премине „желязната завеса“ и какво ще е наказанието й от страна на КГБ? Раздялата с Родината и близките е мъчителна, но необратима. Това е време на тоталитаризъм, система на покорство и всеки, отклонил се от „правилния“ път, трябва да бъде наказан.

„Кучето е здраво“ е като приказка, в която има мъка, огорчение и страдание, сълзи на щастие, вяра в доброто и победата, но приказка с красив и щастлив край.

Остроумна и печална книга, описваща с хумор и самоирония абсурдите в едно тоталитарно общество, добре познато и в България, и пълна с препратки към редица произведения на киното и руската литература, към пасажи от творби на Пушкин, Булгаков и братя Стругацки, включва и живи описания на известни места и личности, сред които и Бродски. Книга с универсални послания, независимо дали читателят живее на Изток, или на Запад.

„Затрогващи, навеждащи на размисъл и често абсурдно хумористични разкази, описващи 25 години живот в СССР. Невероятно важна и въздействаща книга за живота в условията на диктатура. „Кучето е здраво“ запознава читателя с всекидневието в Съветския съюз и същевременно е предупреждение за тоталитарните тенденции и системен терор във всяко едно общество“
Йорген Йохенсен, Berlingske

„Забавна, печална и брутално настойчива. Безумното, непонятното и налудничавото в Съветския съюз Соня описва с чудесен хладен, приглушен хумор (…) Прочетете книгата, плачете и се смейте заедно с нея!“
Клаус Мекленборг, Kristeligt Dagblad

------------------------------

Соня Вестерхолт е родена в Талин и израсла в Ленинград, в държава, която вече не съществува – Съветския съюз. Омъжва се за датчанин и през 1970 г. се премества да живее в Дания.

Отначало работи на конвейер в пивоварната фабрика на „Карлсберг“, след което в продължение на десет години преподава руски език в Копенхагенския университет. Тя открива първата в Скандинавия галерия за оригинални плакати, а след нея и още една. Постъпва в Датското висше училище за филмова и телевизионна продукция и го завършва през 1989 г.

Работи в датските телевизии TV2 и DRTV като режисьор и продуцент. Открива и собствена фирма Vesterholt Film & TV. Снима над 30 документални филма като продуцент и режисьор. Част от тях са копродукции на редица държави. Член е на журитата на не един международен кинофестивал.

През 1989 г. инициира фестивала за документално кино от страните от балтийския регион Balticum Film & TV Festival в Дания.

Настоящата книга авторката разказва на датски език на Брита Сьоренсен, която, както и повечето датчани, е знаела малко за живота в Съветския съюз. Творбата излиза в Дания през 2011 г. и има досега четири издания. По нея е написана пиесата монолог „Кучето е здраво“, която CPH-Culture определя като „най-добрата датска пиеса на 2014 г.“.

Книги, подобни на "Кучето е здраво"

Неразделните

Неразделните

Симон дьо Бовоар

20.00 лв.
И заживели вечно нещастни

И заживели вечно нещастни

Стефани Гарбър

25.00 лв.
Неразделните

Неразделните

Ървин Д. Ялом

26.00 лв.
Любов, или нещо такова

Любов, или нещо такова

Тересе Тунген

22.00 лв.
Един миг

Един миг

Беки Хънтър

20.90 лв.

Други книги от Соня Вестерхолт

Коментари за "Кучето е здраво"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах