Абонамент за бюлетин
Конспиратори
-10%

Конспиратори

ISBN: 9789545973819
Издател: Фама
Издадена: 2010
Брой страници: 176
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.30x21.30
Корична цена: 12.00 лв.
Цена: 10.80 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Проза
1972 година. Група млади хора създават в Русе и Варна нелегална организация за борба срещу режима. В разработка под названието "Конспиратори" бившата Държавна сигурност е съхранила действията на апарата си за разкриване и обезвреждане на опасната организация. Половин човешки живот по-късно романът "Конспиратори", стъпил върху този документ, разбужда гласовете на един уж отминал свят, където приятелството е предателство, доверието е измама и реалността е фикция. Портрет на една България от 70-те години, заснет със средствата на документалния реализъм, в който реални се оказват само човешките съдби на разработваните и разигравани от Държавна сигурност обекти и информатори.

Жерминал Чивиков е роден през 1945 година в Русе. Като студент в София през 1969-а е арестуван и осъден на три години затвор за участие в нелегална група, разпространявала позиви с "клеветнически твърдения срещу народната власт". След излежаване на присъдата си напуска страната, за да се събере със семейството си в Холандия. Преподава литературознание в университета в Лайден, а през 1988-а постъпва в българската редакция на радио Дойче Веле, където остава до пенсионирането си през 2005 година. В България е познат с книгите си "Делото Милошевич" (2007) и "Наблюдение и разработка" (2008). Жерминал Чивиков живее и работи в Хага.

"Произведението на Жерминал Чивиков носи стипчивия вкус на едно затворено в себе си, безсмислено и абсурдно време, в което поривът към нещо различно е вече конспирация, а конспирацията, която неволно предаваш, се оказва предадена. "
Христо Буцев

"Само автор, който обединява в себе си качествата на литератор и журналист, е способен да напише такава творба, която е едновременно майсторска игра с действителността и безпощадна равносметка с нея."
Проф. д-р Раймонд Детрез

"Книгата е много интересен пример за хибриден жанр (между документална мемоаристика и художествена проза), който се вписва в някои от най-важните тенденции на съвременната литература, осмисляща социализма."
Александър Кьосев

Книги, подобни на "Конспиратори"

Хан Крум

Хан Крум

Димитър Мантов

10.00 лв.
Машина за пуканки

Машина за пуканки

Михаил Стоянов

16.00 лв.
Двойното дъно на пилотския куфар
-10%

Двойното дъно на пилотския куфар

Йордан Колев

13.50 лв.
Силата. Разкази

Силата. Разкази

Вълчин Даскалов

19.00 лв.
Пенелопеида

Пенелопеида

Севда Костова

28.00 лв.

Други книги от Жерминал Чивиков

Коментари за "Конспиратори"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах