Абонамент за бюлетин
Комита
-10%

Комита

ISBN: 9786191610938
Издател: Персей
Издадена: 2017
Брой страници: 352
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 14.99 лв.
Цена: 13.49 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
При една случайна среща войводата Гоце Делчев взима в четата си младия селски ратай Лазар, който настоява да стане комита. Обучен от най-добрите в четата, Лазар бързо усвоява различни умения за водене на бой, успоредно с това се и образова. Той посвещава живота си изцяло на борбата за свобода и преминава през много премеждия и изпитания, схватки с османски аскери и авджи табори. Участва в аферата „Мис Стоун“ и помага при предаването на американското злато на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Разрешава случай с „таласъм“, плячкосващ суеверни селяни. Влюбва се и получава шанс да последва любовта си в Америка, но дали ще намери сили да загърби каузата, на която се е врекъл...

Написан в най-добрите традиции на историческия роман, „Комита” разказва за реални събития и личности от борбата за освобождение на Македония от турско робство, вплетени в увлекателен и динамичен сюжет. Авторът умело владее вниманието на читателя с неочаквани обрати, реалистични сцени на турски издевателства и героични подвизи.

----------------------

Владимир Плавевски (р. 1948) е един от най-значимите съвременни македонски писатели, а също и сценарист на популярни сериали и филми, фотограф и драматург. Носител е на наградата „Роман на годината”. На българските читатели е познат романът му „Салджията от Вардар“, в който разказва за времето на гемиджиите и солунските атентатори.

Романът се вписва в разширяващата се тенденция робството да бъде показано през нов поглед от съвременната балканска литература – така както у нас стана с преоткриването на книгите на Георги Божинов, „Възвишение“ на Милен Русков, дебютната книга на Десислава Венева „Последна надежда“ и др.

Македонският писател Владимир Плавевски е избрал романтико-приключенския подход към темата, като се основава върху документалните факти за епохата и исторически личности като Гоце Делчев, Яне Сандански, Христо Чернопеев, Елън Мария Стоун, Катерина Цилка и др.

Книги, подобни на "Комита"

Боксьорът от Нова махала
-10%

Боксьорът от Нова махала

Владимир Плавевски

17.99 лв.
Динга стоп - разкази
-10%

Динга стоп - разкази

Владимир Плавевски

11.70 лв.
Кукичката
-10%

Кукичката

Владимир Плавевски

11.70 лв.
Салджията от Вардар
-10%

Салджията от Вардар

Владимир Плавевски

9.00 лв.
Тайната афера

Тайната афера

Ерика Джеймс

23.00 лв.

Други книги от Владимир Плавевски

Коментари за "Комита"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах