Абонамент за бюлетин
Комитаджии или тероризмът на Балканите
-10%

Комитаджии или тероризмът на Балканите

ISBN: 9789549772821
Издадена: 2013
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 13.00 лв.
Цена: 11.70 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Политика, публицистика, медии, Политика, Публицистика
С репортажите си Албер Лондр допринася за премахването на гражданските и военните каторги, бори се за хуманизиране на психиатричните приюти, разобличава грешките на колониалната политика в Сирия, възмущава се от търговията с роби и от жестокото отношение към черната работна ръка, защитава еврейските общности в Централна Европа.

Лондр нерядко се разграничава от официална­та политика на Париж и става пример за свободен и независим журналист, който няма намерения да отстъпва от принципите си. Веднъж поредният главен редактор го извиква, за да му каже, че един от репортажите му за Рур не се съобразява с „линията на вестника“. В присъщия му стил Лондр отвръща: „Репортерът, господине, познава само една линия – железопътната“.

Точно този журналист решава да посети през 1931 година България. „Македонските убий­ства“ правят силно впечатление в Европа, както и очевидната невъзможност на българските власти да ги прекратят. Правителството не може, или по-точно не иска да промени и фактическата за­губа на държавния суверенитет в Пиринския край, в който ВМРО изцяло контролира живота на насе­лението. Това са причините, които тласкат Лондр да проучи случая на място. В желанието си да напише обширен репортаж по въпроса той пристига в София с намерението да „освети“ нелегалната ВМРО и водача й Иван Ми­хайлов. Странстванията на Лондр из страната в търсене на неуловимите комитаджии са в основа­та на двайсет и четирите епизода на репортажа, събрани от него в отделна книга.

Книгите на Албер Лондр продължават да излизат до ден-днешен и да се четат на един дъх. Непосредствено след гибелта му (на 16 май 1932 година загива загадъчно в пожар на кораба, с който се връща от Китай, след като разследва намесата на съветските болшевики в китайско-японските от­ношения) дъщеря му учредява най-авторитетната днес награда за журналистика – „Албер Лондр“, чиито носители са сред най-големите имена на Франция в жанра.

Книги, подобни на "Комитаджии или тероризмът на Балканите"

Путин, войната и ние
-10%

Путин, войната и ние

Огнян Стефанов

19.80 лв.
Епохата на автократите
-10%

Епохата на автократите

Гидиън Рахман

17.91 лв.
Украйна - Русия. Мисловна карта на двубоя
-10%

Украйна - Русия. Мисловна карта на двубоя

Мишел Фуше

10.80 лв.
Руско-украинската война
-10%

Руско-украинската война

Серхий Плохий

35.10 лв.
Европа: Краят на играта
-10%

Европа: Краят на играта

Улрике Геро, Хауке Риц

13.50 лв.

Други книги от Албер Лондр

Коментари за "Комитаджии или тероризмът на Балканите"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах