Абонамент за бюлетин
Комедиите на Шекспир между Ерос и Танатос

Комедиите на Шекспир между Ерос и Танатос

ISBN: 9786191882700
Издател: СамИздат
Издадена: 2021
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 15.00 лв.
Цена: 15.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Научна литература, Езикознание и литературознание
Скритият драматизм в комедиите на Шекспир

Книгата на режисьора Петър Кауков „Комедиите на Шекспир между Ерос и Танатос“ представя пред публиката неговата защитена преди година докторска дисертация в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, която комбинира набор от аналитични техники, за да предложи допълнение към метода на действения анализ на тези пиеси и да даде ориентири за по-дълбоко проникване в техния драматизъм.

„Приносите на Кауков са видими и полезни за науката и практиката на театъра, за театралната педагогика, обвързана с преподаването по режисура. Авторът е навлязъл в неовладяни от театралната наука територии и уверено превежда читателите през тях.“

чл.-кор. проф. Пламен Марков

„Сериозно изследване с оригинални идеи и значителни научно-приложни приноси с оглед сценичната интерпретация на Шекспировите комедии. Трудът е безспорно стойностен и успява да свърже компетентно ведно театрознание и литературознание.“

проф. д.н. Александър Шурбанов

„Основният приносен момент в изследването е формулирането на метод за действен анализ, като е демонстрирано неговото използване и постигнатите резултати. Освен собствената стойност на труда, важна е и приложимостта му като учебно помагало в практическото обучение на студенти по режисура (и не само).“
проф. д.н. Камелия Николова

„Постиженията на труда са ценен влог в българското театрознание.“
проф. д.н. Клео Протохристова

В книгата се отделя особено внимание на идеята за имагинерното „шесто действие“ на разглежданите пиеси. Детайлното проучване на комедиите показва, че техните финали най-често са наложени изкуствено, без да произтичат логично от развитието на действието.

Така се спасява жанровият характер на творбите, чиито уж комедийни сюжети почти винаги съдържат голяма доза драматизъм и дори потенциален трагизъм. Според наблюденията на Кауков този драматично-трагически субстрат все повече се сгъстява и засилва с навлизането на Шекспир в зрелите му творчески години.

Това дава основание на автора да проектира хипотетично продължение на всяка от въпросните пиеси, в което да се доразвият прекъснатите от наложения финал интриги и да се даде достатъчен простор на потиснатия им драматизъм. Въпросният конструкт, подсказан от остроумни забележки на Оскар Уайлд и Ян Кот /1914-2001/ и разгърнат тук в изследователски метод, може да се окаже полезен при конципирането на театрални постановки с оглед общата атмосфера и по-сложното изграждане на характерите.

В сравнение с останалите жанрове на Шекспировия канон комедиите му са привлекли в световен мащаб най-малко критическо внимание. А това не съответства на предпочитанието, на което те се радват в театъра, особено у нас. Толкова по-нужни и навременни са изследвания като това на Петър Кауков. Книгата би трябвало да заинтересува широк кръг читатели, но преди всичко да подпомогне и обогати академичната и сценична интерпретация на Шекспировите комедии“.

Проф. Александър Шурбанов

Книги, подобни на "Комедиите на Шекспир между Ерос и Танатос"

Борба за ятовия знак
-5%

Борба за ятовия знак

Стилиян Д. Иванов

18.05 лв.
150 първи думи - двуезично издание, Britannica
-10%

150 първи думи - двуезично издание, Britannica

Клеър Дейвис

22.50 лв.
Арабската книжовност и Коранът
-5%

Арабската книжовност и Коранът

ГаГалина Евстатиева, Павел Павлович - съставители

37.91 лв.
Да пишеш цял живот
-10%

Да пишеш цял живот

Джулия Камерън

22.50 лв.
Разни съвети за дублетите
-5%

Разни съвети за дублетите

Владко Мурдаров

17.10 лв.

Други книги от Петър Кауков

Коментари за "Комедиите на Шекспир между Ерос и Танатос"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах