Абонамент за бюлетин
Книжни квадратчета<br>Бележки, акварели
-10%

Книжни квадратчета
Бележки, акварели

ISBN: 9549772217
Издадена: 2003
Брой страници: 132
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 21.90x19.50
Тегло: 0.268
Корична цена: 12.00 лв.
Цена: 10.80 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Биографична литература
"Няма нищо по-трудно от това да застанеш пред белия лист и да напишеш няколко думи за човека, който ти е бил най-близък и днес вече не е между живите. Особено, когато този човек се нарича Катя Паскалева и вече принадлежи на всички...
Бележките, които сметнах за свой дълг да представя на читателите, са водени от Катя в продължение на петдесет дни - от 1 юни до 21 юли 2002 година в болница "Лозенец", където тя прекара последните месеци от живота си. Не можеше да говори и единственото й средство за общуване беше химикалката и тия квадратни листчета - спасителните платна на нейното пътуване към Отвъдното, - които тя трескаво изпълваше. Вече две години се бореше с жестоката болест - без да се оплаче, простене и размекне - и това беше единственото й време през живота, когато се отдаде изцяло на писане. Тогава си помислих, че така може да си отиде само наистина силен дух, и че някой ден, макар и на пръв поглед дълбоко интимни, бележките й трябва да излязат на бял свят. Все ми се струва, че те бяха нейната последна роля, и че с тях Катя е искала да ни подскаже нещо важно, да повдигне завесата между нея и края на пътя - или просто да ни намигне за "сбогом" и погали с топлата си усмивка... Реших, че трябва да станат достояние на повече хора - Катето го заслужаваше! - и ги предадох за печат на нашия приятел поета Георги Борисов.
Към този неин жесток за нас, живите днес, дневник си позволихме да прибавим и част от акварелите на Катя Паскалева, които тя правеше, когато се опитваше да намери покой в други простори, в нови измерения. Тя, разбира се, не гледаше сериозно на това свое занимание, дори се шегуваше с "аматьорските си опити", както ги наричаше. Тъкмо тия опити обаче бяха може би едни от най-съкровените тонове на изранената й душа и разкриваха неподозирана за околните страна от нейния талант. Приятели художници я убеждаваха в това и я насърчаваха да не оставя четката, но Катето имаше един принцип: "Най-сериозното нещо в изкуството е да не се вземаш на сериозно!" И го спазваше през целия си живот.
А нейният живот беше отдаден на изкуството, което я възнагради с две големи, безмълвни роли - тази на Мария от "Козият рог" в началото на нейната кариера и тази на Катя в болница "Лозенец" в края на живота й..."

Книги, подобни на "Книжни квадратчета
Бележки, акварели"

Георги Мишев. Литературна анкета

Георги Мишев. Литературна анкета

Георги Мишев

17.95 лв.
По следите на времето

По следите на времето

Благовеста Касабова

20.00 лв.
Несвършващо време. Спомени
-10%

Несвършващо време. Спомени

Петър Стоянович

26.10 лв.
Лице без маска, или преди да се разсмеем
-10%

Лице без маска, или преди да се разсмеем

Шемуел Бехар

27.00 лв.
Места, събития, човеци
-5%

Места, събития, човеци

Веселин Вучков

17.10 лв.

Други книги от Катя Паскалева

Коментари за "Книжни квадратчета
Бележки, акварели"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах