Абонамент за бюлетин
Книга за смъртта
-5%

Книга за смъртта

ISBN: 9789545400957
Издател: Агата-А
Издадена: 2014
Брой страници: 132
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 18.00x23.50
Корична цена: 25.00 лв.
Цена: 23.75 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Културология и антропология
Монографията Риторика на скръбта. Сълзите в старобългарската култура беше замислена като първа част от мащабно изследване под обобщеното заглавие Книга за Смъртта. Този текст е не просто новаторски за нашата култура, той може да се нареди сред най-добрите образци на модерната европейска танатология. „Смъртта е на мода“, пише френският историк Жак Льо Гоф през 1980 г. И наистина в последвалите години танатологията се радва на бурен разцвет във философската антропология и историографията в Западна Европа. Проблематиката Ј обаче в Източното Средновековие е едва начената и затова именно Историята на Смъртта в православния (Юго)Изток е все още ненаписана.

Тази първа част е посветена на сълзите като основен израз на ритуална скръб и покаяние през Средновековието. Плачът свързваме с изказа на чувства. За да се разбере оценъчният елемент в положителните чувства на плача и скръбта, е необходимо добре да се познава християнската чувственост. А тя от своя страна е отразена в изкуството на християнското Средновековие. И така, последователно от отношението между сълзите и покаянието, сълзите и скръбта, сълзите и смъртта се стига до сълзите и смеха...

С модерния си културологичен подход и стил, с респектиращата ерудиция текстът на Стефан Смядовски е безспорен принос в изследването на средновековната православна менталност, който превръща смъртта в културен феномен. Този текст пише Историята на Смъртта в православния Югоизток.

------------

Стефан Смядовски (1948–2013) е едно от големите имена в медиевистиката, палеославистиката и епиграфиката. Завършва българска филология в Софийския университет. Професор в Института за български език към БАН. Лектор в семинара „Познания за славянския свят“ (1997–1999) и лектор по български език (1996–2000) в хуманитарния факултет на университета „Блез Паскал“ в Клермон-Феран, Франция, и гост-професор по история на изкуството в същия университет (2001). Доктор на филологическите науки. Блестящ ерудит, той е автор на десетки статии и студии в специализирани научни издания, както и на книгите Българска кирилска епиграфика. IX–XV век (1993), Надписите към Земенските стенописи (1998), Светци, свитъци, книги. Посланията на текста в иконографския репертоар (2003).

Книги, подобни на "Книга за смъртта"

Животът, разказан от един хомо сапиенс на един неандерталец

Животът, разказан от един хомо сапиенс на един неандерталец

Хуан Луис Арсуага, Хуан Хосе Миляс

18.00 лв.
Османските потайности. Еничарите
-10%

Османските потайности. Еничарите

Ибрахим Карахасан-Чънар

17.91 лв.
Западът среща Изтока
-5%

Западът среща Изтока

Антоанета Николова

23.66 лв.
Булгарите
-5%

Булгарите

Слави Дончев

28.41 лв.
Форми на духа. Юбилеен сборник в чест на проф. д.ф.н. Нонка Богомилова
-5%

Форми на духа. Юбилеен сборник в чест на проф. д.ф.н. Нонка Богомилова

Силвия Кръстева, Антоанета Николова - съставители

33.16 лв.

Други книги от Стефан Смядовски

Коментари за "Книга за смъртта"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах